10 tips om je ideale keuken te kiezen

Je droomt van een nieuwe keuken maar weet je niet waar te beginnen.  Ik zet je daarom graag op weg en vatte onze recente keukenrenovatie-ervaring voor jou samen.  Met deze 10 handige tips ligt de keuken van jouw dromen beslist binnen handbereik….

Het klinkt cliché maar een Pinterest- bord is de beste start. Vanaf het moment dat je stiekem droomt van een keuken, begin je met pinnen. Hou in het begin alles bij wat je leuk vindt. Het kan de stijl van de keuken zijn maar ook een detail die je interessant vindt. Pas in de laatste fase begin je met ‘elimineren’ om je keukenstijl te verfijnen.

Pik letterlijk overal ideeën en houd er vooral foto’s van bij. Wij haalden haast overal inspiratie. Van de professionele keuken van een chef, een krantenartikel tot een showkeuken op een beurs, zorgden elk op hun manier voor een handige tip.

Doe eens wild en teken zelf de eerste plannen. Wij sloopten letterlijk een muur, maakten een deuropening dicht en zorgden zo voor een nog fijnere leefruimte in ons huis. En ja, voor je aan het tekenen gaat, leg je alle foto’s, pinterestborden en ideeën op tafel. Op deze manier kan je makkelijker je ideeën verzamelen.

Brainstorm met vrienden en familie. Deel je ideeën met vrienden en familie en vertel vooral waar je naar toe wil. Deze uitwisseling leverde ons een schat aan informatie op. Het is een manier van ‘out of box’ denken en bied je de kans om je idee te testen.

Om het met een uitdrukking te zeggen : op elk potje past een deksel en voor iedereen is er de juiste toestellencombinatie. Laat je goed informeren, volg workshops bij ovenfabrikanten, vraag naar ervaringen van vrienden en familie. Als je graag en veel kookt, is het belangrijk om de juiste toestellen te kiezen. Deze combinatie is voor iedereen anders. Zo vind ik een stoomoven onmisbaar in mijn kookbestaan. Verder vind ik het geweldig om 2 ovens op hetzelfde moment te kunnen gebruiken en ben ik een grote fan van de veelzijdigheid van ‘inductie’.

Voorzien voldoende ruimte om te koken en te etaleren. Voldoende kastruimte is belangrijk. Genoeg werk- en kookruimte is dat minstens even zeer. Daar ik geen gestructureerde en eerder een nonchalante kok ben, helpt extra werkruimte mij erom. Ik heb nu ruimte om een deeg op het werkblad te kneden en kan meerdere bakplaten naast elkaar zetten. En weet je wat ik nog het leukste vind? Dat is de enorme ruimte die wij nu hebben om alles netjes te ‘presenteren’. Merci keukeneiland, u bent geweldig.

En dan naar de keukenbouwer. Maar wie kies je? Ga je bij Donald of bij iemand anders? Wij kozen voor de persoonlijke aanpak van Claudia en de ‘artisanale aanpak’ haar familiezaak. Bij Keukens Van Moerzeke werd er eerst uitgebreid geluisterd. Nadien volgde een plan en aanpak op maat met een unieke keuken als resultaat (uitgebreid verslag voorzie ik in volgende blogpost)

Laat de plannen even bezinken, slaap er minstens een paar dagen over.  Neem zeker je tijd om de juiste materialen te kiezen. Dit was voor ons geen makkelijke keuze. Op een klein plankje je keuze maken, is niet makkelijk.  Wij trokken daarom wat tijd uit en gingen langs bij de houtleverancier. Een kleine moeite met groot resultaat ! Wij hebben wij echt het materiaal gekozen dat wij voor ogen hadden.

Een keuken is  één. De juiste afwerking is twee. Met dat likje verf of die juiste stoeltjes maak je jouw keuken helemaal af. Probeer de gekozen stijl deskundig door te trekken. Laat je bijstaan door pro’s om tot een beter resultaat te komen. Een kleurenconsulente gaf ons de juiste kleurencombinatie. Len van Chairs gaf onze stoeltjes een nieuw leven.

Geef een reactie