Den Eeuwigen Beenhouwer : een portret

Vooraleer ik een smakelijk portret van Den Eeuwigen Beenhouwer op jullie loslaat, stel ik graag mijn partner in crime voor : Eveline Boone (French Beans) is een geweldige madam én topfotografe. Sinds ze in mijn buurt woont, wordt het wat makkelijker om samen plannen te smeden. Wij gaan jullie in de toekomst gelukkig maken met heerlijke portretten van authentieke foodondernemers. Eveline zal de smakelijke beelden voor haar rekening nemen en ik zal geheel in de stijl van Tafelklap zorgen voor het lekkere verhaal !

Beginnen doen wij met een pareltje uit onze buurt : Den Eeuwigen Beenhouwer. Voorbije zomer trokken wij met Justine en Hans naar de boerderij van hun varkens gekweekt worden én mochten wij een namiddagje meedraaien in hun atelier!

Onze beenhouwer voor dat tikkeltje meer

“Mag het ietsje meer én anders zijn” dat is mijn klantenbeleving bij Den Eeuwigen Beenhouwer samengevat. Ik herinner mij nog goed toen ik er voor het eerst binnenstapte en verrast was door het aanbod. Vergeet de slagerij waar alles netjes ingekocht wordt en de bereide gerechten de overhand halen. Den Eeuwigen is nog een echte beenhouwer met haast uitsluitend eigen bereide charcuterie. Keer op keer vind ik het spannend om een nieuw product in hun assortiment te ontdekken. De beenham vind ik – als dochter van een hespenmaker – buitengewoon lekker. Ze is sappig, heeft een mooi vetbandje en vooral de smaak van weleer. Hun rilette heb ik al meermaals gekocht als een cadeautje voor mijn culinaire vrienden en voor hun porchetta zou ik een spreekwoordelijke moord begaan.

Verliefd op de stiel, de buurt én elkaar

Een vakantiejob bij een beenhouwer wakkerde de passie voor het beenhouwersvak én voor elkaar aan. Na hun studies kozen Hans en Justine voor één van de mooiste beroepen van de wereld en volgden ze beiden een slagersopleiding. ” We hebben lang gezocht naar de ideale locatie om een zaak te starten. Hier in Sint-Lievens-Esse hadden we meteen een klik.” verduidelijkt Hans. “Eerst en vooral met de streek; als Gentenaars zijn we een beetje verliefd geworden op het groen en de open ruimtes van Sint-Lievens Esse. Daarnaast hadden we ook een klik met de vorige eigenaars van de beenhouwerij en zat ons gevoel meteen juist”.

Voor eeuwig een beenhouwerij

“De naam “Eeuwige Beenhouwer” is een mooie ode aan de lange geschiedenis van deze beenhouwerij”. vertelt Justine fier.  Sinds 1934 is hier al een slagerij. Wij zijn de 4de generatie en zorgen dat mooie traditie overeind blijft. ‘Huisbereid is in onze zaak geen loos begrip want al onze charcuterie wordt hier artisanaal bereid. We zijn ook fier op ons ‘van kop tot staart ‘ principe. Van de varkens en runderen die wij kopen wordt elk stukje verwerkt. Verder zweren we het gebruik van bewaarmiddelen af en willen we zo natuurlijk en gezond mogelijk produceren”.

Ondernemer met een grote O

Nu ik Justine en Hans wat beter ken, groeit mijn respect alleen maar . Ze zijn jong maar bijzonder inspirerend. Ondernemen zit hen in het bloed en ze weten heel duidelijk waar ze met hun zaak heen willen. Zo is er een streekproductenhoekje in hun zaak waar ze lokale producenten de kans geven om hun producten te promoten. Eind oktober krijgt dit een mooi vervolg met een heuse streekproductenmarkt die ze letterlijk voor hun deur organiseren. En dan zijn er nog die grote plannen om ‘hun vlees’ dichter bij de mensen te brengen. ‘Den Eeuwigen Beenhouwer” zal op termijn een merk worden met oa een eigen charcuteriebar en workshops rond vlees en het bereiden ervan. Boeiend om dit koppel te volgen!

Adres : Den Eeuwigen Beenhouwer, Kauwstraat 28, 9550 Sint-Lievens-Esse

In de volgende aflevering gaan wij met Justine en Hans op bezoek naar de Abdij van Lilbosch en zien wij hoe de Livar-varkens grootgebracht worden.

Geef een reactie

1 Comments

  1. 10.26.18

    Altijd inspirerend, mensen die met heel veel goesting en passie voor het product hun job doen!