De avond dat ik weer goesting kreeg…Bedankt Ganda Ham!

Instant blij werd ik van de uitnodiging van Ganda Ham. Ze vroegen of ik zin had in een leuke tour in de foodiestad van Vlaanderen. Lang heb ik niet getwijfeld! Wie wil er nu niet in Gent op stap gaan met (een) Ganda Ham en een bende leuke foodies?

Ganda Ham is een product van bij ons dat ik ontzettend koester. In mijn studententijd – lang geleden dus- vond ik het al een voorbeeld van authentieke marketing.  Dirk Cornelis nam het vleeswarenbedrijf van zijn vader over en hij durfde als ondernemer keuzes te maken. Hij focuste zich op één product nl. de rauw gezouten ham en behield de traditionele manier van bereiden waarbij de hammen ingewreven worden met zeezout en minstens 10 maanden maanden gedroogd worden.  Hij was het ook die marketing en beleving introduceerde in de conservatieve vleeswarensector. Hij liet chefs aan de slag gaan met zijn product, werkte toen al mee aan kookprogramma’s en liet geweldige – die ik trouwens nog altijd heb – receptenfiches  maken.

Genoeg over de tijd van toen. Ganda Ham zou Ganda Ham niet zijn als ze ook vandaag een pionier zijn. Zo investeerde het bedrijf flink wat tijd en energie in het verlagen van het zoutgehalte van hun hammen. Zonder in te boeten aan kwaliteit en smaak, zakte dit gehalte de laatste jaren met een derde.  Een puik voorbeeld voor de sector vind ik dit. Het productengamma vernieuwt ook. Tijdens leuke “Tafelklap” leerde ik  dat het Ganda Ham ook een mooi gamma aan gedroogd rundvlees  aanbiedt. Zo gebruiken hiervoor de iets vettere (meer dooraderde) rundvleessoorten en toveren deze om in een ware delicatesse.

En dan…is er nog hun fijne samenwerking met hippe horecazaken in Gent. Tijdens onze foodtour deden wij er enkele aan en ik kan je in één woord vertellen dat het fantastisch was :

Aperitieven bij Ona :

Ona en Arne zijn gepassioneerd door zuivere, originele en biologische Europese wijnen vol smaak en karakter. Hun aanbod bestaat voornamelijk uit wijnen die vervaardigd door kleine boeren met een grote passie voor hun vak. Tijdens de tour trakteerden ze ons op 3 pareltjes telkens in combinatie met vers gesneden Gandaham. ’n Mens is rap content 🙂

Een zalig buffetje in de tuin van Le Jardin d’Alix

Geen ontdekking, eerder een bevestiging was onze tweede stop bij Alix Table & Jardin d’Amis. Het is altijd heerlijk toeven in de tuin of serre. Speciaal voor deze gelegenheid maakte gastvrouw Alix een in huisbereid buffet klaar. In elk gerecht slaagde ze er op subtiele wijze in om Gandaham te combineren. Van een simpele topping tot een gedroogde snack. Wat denk je van deze combo’s :

  • Tatin van courgette, ricotta en Ganda Ham
  • Venkelsalade met pompelmoes, maanzaad en Ganda Ham
  • Salade van gegrilde aubergines, rode salsa, labne van bergamot en natuurlijk Ganda Ham

Lekker wild worden van Woest

Na een geanimeerde taxirit arriveerden wij bij Woest. Het is zo’n zaak waar je spontaan je smartphone uit je zakken haalt en niet ophoudt te fotograferen. Dat ‘instragramfriendly’ zijn is één, het verhaal achter de zaak is twee. Mede-eigenaar Jelle nam ons op een gezellige manier mee in hun ondernemersverhaal. Woest is namelijk meer dan een hippe eetplek.  Ze willen mensen op een leuke manier samenbrengen en betrekken ook de buurtbewoners bij hun project. Eten, drinken, vergaderen, je kan het er allemaal doen. En ja, wat is de link met Ganda Ham? Dat ze bij Woest zo creatief zijn, dat ze zelfs hun desserten een zilte toets geven.    Super smeuïge brownie met pecannoten, bourbon whisky, St Môret en Ganda Ham was zalig. Het geroosterd steenfruit met honing, mascarpone, munt en met maple gekarameliseerde Ganda Ham was zaliger en de panna cotta van kokos met getoaste kokosfakes en candied Ganda Ham was het zaligst. En weet je wat nog subliemer was : de huisbereider popcorn met een heerlijke salty toets.

Bedankt Ganda Ham en Walkie Talkie voor dit leuke aanbod! Jullie hebben mij goesting doen krijgen om meer te gaan bloggen! Stay tuned!

Bedankt Alexis voor de foto’s!

Geef een reactie

2 Comments

  1. 8.25.18

    Krijg ik onmiddellijk het water van in de mond…die combinatie met venkelsalade en pompelmoes lijkt me héérlijk!