Wat maakt een staycation buitengewoon?

Verwacht deze zomer op Tafelklap geen uitgebreid reisverslag.  Ik blijf gewoon lekker thuis, kwijl af en toe  bij het zien van andermans vakantiefoto’s en geniet vooral van de simpele dingen van een echte thuis-blijf-vakantie. Mijn voorjaar was op zijn minst gezegd uitdagend. Een nieuwe job, een nieuwe blog en wat andere nevenprojectjes vergden flink wat energie. Het is dus echt tijd voor een lekkerluie staycation. Mijn bevindingen / tips / voornemens heb ik voor jullie samengevat :

ZET NIETS MOET in hoofdletters want tijdens deze vakantie hoeft even helemaal niets. Leef niet op uur en tijd maar gewoon op jouw ritme. Sta op wanneer je wil, neem tijd voor een uitgebreid ontbijt en eet later op de dag wanneer jij het wil en nodig vindt. Ik maakt ook geen to do -lijstjes op. Ik doe waar ik zin in had en zet er zeker geen timing op. De ene dag is dan wat productiever dan de andere maar de spreekwoordelijke boog mag tijdens een echte staycation niet gespannen staan.

Doop jouw buurt om in de Proviance. Geen paniek als deze naam je niets zegt. Het is het koosnaampje voor onze buurt. Het was de buurman die een paar jaar geleden met deze naam op de proppen kwam. En ja, met dit weertje hoef ik niet in de Provence te vertoeven om een echt vakantiegevoel te hebben. De verschillende tuinhoekjes deden mij van elk moment van de dag genieten. Ik ging met de zon -of liever met de schaduw- mee en begon ’s morgens aan de tafel op het terras en eindigde ’s avonds  vaak in de sofa bij onze ezeltjes. (bovenstaande foto is één van de zichten waar ik elke dag kan van genieten)

Ga naar de (plaatselijke) markt en geniet van de “couleur locale”. Marktjes geven mij altijd een instant vakantiegevoel. Of het nu gaat over de plaatselijke markt van Ninove of de exotische markt van Brussel-Zuid, ik word gewoon blij van een marktje te doen. Als je eens iets anders zoekt, bezoek dan op woensdagvoormiddag de markt van Edingen. Gezellig rond de kerktoren komen de marktkramers uit de streek naar dit gezellige dorpje afgezakt. Alleen al voor de kraampjes met Italiaanse specialiteiten is deze markt een bezoekje waard. Je vindt er nog de typische Italiaanse charcuterie en de zuiderse charme krijg je er gratis bij.

Geniet van de vruchten van jouw tuin en leef je uit in het inmaken of het verwerken van de oogst. Pruimen, krieken, kersen, tomaten,… één voor één passeerden ze dit jaar  al rijkelijk de revue. Het plukken vind ik keer op keer een beleving. Ik heb steevast compagnie van onze kippen en schapen die figuurlijk hun graantje proberen mee te pikken. Nadien leef ik mij geweldig uit in het zoeken naar originele recepten en bewaarmethodes. Van pruimen maakte ik ondermeer confituur, taart en een geweldige pruimensaus die later zal dienen om vlees te marineren. De tomaten verdwenen in huisgemaakte tomatensaus en een geweldige tomatentaart. (De reuze zonnebloem groeit gewoon in mijn tuin)

Maak tijd voor zaken waar je normaal geen tijd voor hebt. Ga een namiddagje paardrijden, fotograferen of yogales volgen, Een staycation is hét moment om eindelijk de dingen te doen die je al heel lang wilt doen. Ik hield het bewust bescheiden en vond het zalig om in het plaatselijke meer te gaan zwemmen. Het snuffelen in oude kookboeken kon mij verder ook erg bekoren.

Maak elk dag een lekker dessert en vraag vrienden op de koffie. Een staycation is dé gelegenheid om vrienden en familie uit te nodigen. Ik hield het deze keer bescheiden en liet de organisatie van grotere feestjes als Bal Marginal (de tips lees je hier), een Spaanse avond (hoe lekker de paëlla was, lees je hier), een foodtruck op de weide (het verslag lees je hier)  aan mij voorbij gaan. Ik koos voor kleinschalige gezelligheid. Haast elke dag maakte (of kocht ik) een lekker dessert en  kreeg ik volk over de vloer. Absoluut hoogtepunt was een verrassingsfeestje op verplaatsing.  Gezellig onder de kerktoren van Hemelveerdegem wuifden wij onze Amerikaanse vrienden (gelukkig ad interim) met stijl uit.

Ga een dagje citytrippen! Samen met mijn dochters en mijn mama koos ik voor Antwerpen. Starten deden wij in stijl op het terras van de Bourlaschouwburg, een echte aanrader, trouwens.  Het terras is zalig en de kaart biedt voor elk wat wils. Nadien maakten ‘mijn pubers’ de Meir onveilig en deden mijn mama en ik de ‘betere’ straten aan. De handmade parfums van Le Labo konden ons behoren en na een paar leuke boetiekjes eindigden wij met ons vier op het terras van ’t Gebaar. Terwijl mijn 3 tafelgenoten kozen voor een pannenkoek met ijs en chocoladesaus, liet ik mij volledig gaan bij het  eten van Rogers meesterlijke interpretatie  van een Paris – Brest.

Ga lunchen met (oude) bekenden en maak (wilde) plannen voor het najaar. Als het dan nog eens chic, lekker en gezellig mag zijn, ga dan tijdens jouw staycation een paar keer uitgebreid lunchen. Eén adresje kan ik je hiervoor alvast aanraden : het terras van  het Pillows Grand Hotel in Brussel. Dit hip boutiquehotel aan het Rouppeplein is op zich al het zien waard. Maar ook voor een mooi verzorgde lunch moet je er beslist  ook heen. De jonge talentvolle chef slaagt er keer op keer om een geweldig menu voor te stellen.  Ik proefde er vorige week de huisbereide pastei met zomers garnituur (in één woord = uitmuntend) en ook het hoofdgerecht was bijzonder geslaagd.

Ontdek onbekende plekjes in de buurt . Tot slot nog het belangrijkste : zoek het tijdens jouw thuisblijfvakantie niet te ver. Neem eens wat vaker de fiets en zoek leuke (on)bekende plekjes in de buurt. Om alle plekjes op te noemen die ik de voorbije weken bezocht, zou ik beter een andere blogpost schrijven. Het hou het daarom op één : Den Tuitelaar in Meldert. Afgelopen zaterdag gingen wij er met vrienden heen en genoten wij in de wat verwilderde tuin van ongedwongen gezelligheid!  Kortom ik zou eens nadenken om die last minute te boeken. Geniet nog even collage van mijn staycation Insta-fotookes

Geef een reactie