Poilâne,de mooiste bakkerij van Parijs

Er was eens een boerenzoon Pierre Poilâne….

Als kind was hij gepassioneerd door binnenhuisarchitectuur. Maar omdat deze studies te duur waren en richtte hij zich op het ambacht van het bakken. In 1925 rondde hij zijn opleiding af en maakte hij een rondreis waar hij de verschillende baktechnieken met elkaar vergeleek en ervaring opdeed. In 1932 vestigde hij zich in het hart van de Parijse Saint- Germain-des-Près-wijk. Pierre maakt er brood op zijn geheel eigen wijze : rijkelijke grote ronde broden gemaakt van rogge en tarwebloem dat tussen molenstenen gemalen werd, met een natuurlijke gisting op zuurdesem, een toets van zeezout én gebakken in een houtoven.

Anno 2017 bestaat dit bakkerijtje nog altijd en kan je er nog altijd de broden van weleer (vers gebakken natuurlijk) proeven. Kleindochter Apollonia wijzigde niets aan het werkwijze van haar grootvader en behield alle artisanale stappen in het bakproces van dit geweldig brood. Zo is de kneedbak het enige mechanische hulpmiddel dat aan bod komt. De bakkers van Poilâne voeren alle stappen met de hand uit: het overbrengen naar de deegbak, het wegen,  het brood vormgeven tot het in en uit de oven leggen en halen. Bij Poilâne is elk brood uniek én authentiek.  In het voorjaar had ik de unieke kans om even achter de schermen van deze fantastische bakkerij te kijken. Geloof mij of niet, ik ben nog altijd onder de indruk én overtuigd van hun super ambachtelijke aanpak. Een voorbeeld voor iedereen!

Als je binnenkort in Parijs bent, één tip ga er langs en laat je onderdompelen in de sfeer van welweer. Ontdek er hoe een bakkerij hoort te zijn en laat je helemaal gaan. Pateekes hebben ze niet maar sla jouw broodvoorraad in. Een groot brood kopen hoeft niet. Je kan er ook brood per sneetje kopen. Proef zeker ook van één van de bladerdeegcreaties want dan weet je pas echt hoe bladerdeeg met echte boter smaakt. Spring tot slot even binnen bij Comptoir Poilâne en ontdek hoe brood de hoofdrol kan spelen in een vernieuwend horecaconcept.

Bakkerij Poilâne, 8 rue du Cherche-Midi, 75006 Paris

Geef een reactie

2 Comments

 1. 1.2.18
  Stéphanie Deleul said:

  Hallo Anniek,
  Allereerst wens ik je een mooi, gezond en lekker 2018!
  Bedankt voor deze leuke blogpost!
  Ik las dat je een nieuw avontuur begint in 2018. Ik ben alvast heel benieuwd en wens je er alle succes mee!

  Vele groetjes,
  Stéphanie

  • 1.2.18

   Dag Stéphanie, ook voor jou het allerbesten 2018! Graag gedaan hoor, het moest er eens van komen hé. Ik ben het voorbije weekend nog eens langs geweest. Zalig daar in Parijs bij Poilâne. Tot gauw