Tips voor eens een andere barbecue

Mij hoor je niet klagen over het weer. Nog nooit hebben wij zoveel buiten gekookt en lang getafeld als de voorbije weken. Een snel gerechtje op de plancha of een uitgebreide barbecue, het kan tegenwoordig allemaal. Outdoor cooking is voor mij dan ook meer dan een paar lappen vlees op het vuur gooien en wat rauwkost eten. Ik probeer er keer op keer een gezond en lekker dineetje van te maken. Dit zijn alvast een paar van mijn ‘vaste waarden’ die ik graag met jullie deel :

 2 vaatjes met infused water of homemade tea! Op elk feestje haal ik mijn geweldige vaatjes boven . Naast de klassiekers met munt en citroen of komkommer waren dit de succesvolle combinaties van afgelopen zaterdag :

Rabarber/ vruchtenthee : Kook 400g rabarber in 1l water, zeef het mengsel en maak een ½ l vruchtenthee. Meng het rabarbersap met de thee, leng wat aan met water en voeg er een in schijfjes gesneden citroen en citroenmelisse bij.

Granaatappel / rozemarijn : 2 l water, de fijngestampte pitjes van een granaatappel            en 7 takjes rozemarijn.

2. Stel groenten centraal en voorzie mooie gebalanceerde salades. De tijd dat een barbecue enkel rond vlees draaide is voorbij. Ik leef mij graag uit in het maken van leuke groentecombinaties. “Kleurrijk en smaakvol” zo heb ik ze graag. Wat vinden jullie van deze schoonheden? Salade van zoete en klassieke aardappel met groene kruiden, geroosterde bloemkool met curry en sesam (geen foto van) en couscous met geroosterde groenten, veenbessen en rozenwater.

3. Kies voor minder maar beter vlees. Na mijn vleesreisje van vorig jaar (lees hier het volledige verslag) werd ik nog een grotere fan een stevig stuk Iers vlees. Of het nu om lamsvlees of gerijpt rundsvlees gaat, vlees uit het land van U2 en Johnny Logan geniet mijn voorkeur. Voor het gemak en de gezelligheid probeer ik altijd een combinatie te maken van individuele porties vlees bvb merguez, lamsbrochetjes en één groot ‘piece de résistance’. De kleine stukjes vlees zijn ideaal als voorgerecht terwijl je de côte à l’os als hoofdmaal kan delen.

4. Zorg voor extra smaak met een stevige marinade van Santa Maria. Nee hoor, ik maak geen platte reclame, ik ben gewoon overtuigd van het gemak en de kwaliteit van hun kruidenmixen, rubs en marinades bieden. Recent konden mijn man en ik een workshop met de immer geweldige Jeroen De Pauw bijwonen. Aan de hand van eenvoudige maar verrassende gerechtjes liet hij zien hoe je met hun kruidenmixen het verschil kan maken. Dit receptje moet je beslist eens uitproberen :

Gegrilde zoete aardappel met geitenkaas met gegrilde krabbenpoten

Wat heb je nodig? 4 zoete aardappelen 1 pakje Santa Maria BBQ Marinade Smokey Honey 1 potje geitenkaas en enkele blaadjes platte peterselie

Hoe ga te werk? Prik de zoete aardappelen in met een vork of mes. Doe ze in een grote schaal en meng er de helft van de marinade onder. Grill de aardappelen in de schil op de barbecue.Haal de aardappelen van de barbecue, snijd ze doormidden, bestrijk ze met een laagje van de marinade, lepel er wat geitenkaas over en werk af met fijngehakte peterselie.

Voor de gegrilde krabbenpoten

Wat heb je nodig? 8 krabbenpoten 1 zakje Santa Maria Rub Beer Can Chicken 1 limoen olijfolie

Hoe ga je te werk? Snijd de krabbenpoten in de lengte doormidden. Bestrooi ze met de Beer Can Chicken Rub en olijfolie. Grill ze op de barbecue en pers het limoensap erover.

5. DIY dessertpakketjes zijn de perfecte afsluiter. Neem een groot dienblad, een rol alu-folie en een deel uit je collectie sterke drank Vul een aantal kommetjes met fijngesneden fruit en zoetigheden als cake, peperkoek en marshmallows. Laat je gasten vervolgens los om zelf hun dessertpakketje samen te stellen. Deze combinaties vond ik alvast inspirerend : Peperkoek, mango en whisky * Marshmellow, aardbeien en cuberdonstroop * Madeleine, fruitsla en Grand Marnier. Leg alle pakketjes tot slot een paar minuten op de barbecue en geniet tot de laatste beet!

Geef een reactie

6 Comments

 1. 6.20.17
  wildfood9 said:

  Toffe ideeën, thx

 2. 6.20.17

  Damn, dat moet een goed barbecuefeestje geweest zijn! Zal de rubs van Santa Maria ook eens checken! En waar vind jij die king krab poten?

 3. 6.21.17

  Zalige post! Ik ben niet zo’n zomermens, en kan helemaal niet goed tegen de warmte, maar nu we eindelijk ons terras hebben zitten we vaak buiten. Binnenkort geven we een feestje voor de eerste verjaardag van onze dochter, en ik ga aan de slag met heel wat lekkere bijgerechten met groenten. Heerlijk! En zo’n ‘infused waters’ wil ik graag ook nog maken, maar ik moet eerst nog een leuke kan of zo’n vaatje zien te vinden 🙂