Voor u gelezen en gestoofd : Stoven bij Janneke Thuis

Het is lang geleden dat ik nog een post schreef over een kookboek. Laat ik dan maar een klepper / must have nemen en jullie trakteren op een recensie van het nieuwste boek van Janneke Philippi! Ik val in herhaling als ik jullie vertel dat ik een grote fan ben van haar werk. Keer op keer, haast bij elke publicatie van een nieuw boek, wordt dit nogmaals bevestigd. Janneke, you are great!

Met “Stoven” is ze aan het derde boek in de reeks “Bij Janneke thuis” toe. Na ‘Pasta’ en ‘Soep’ is het nu de beurt van één van mijn favoriete kooktechnieken. Het boek bevat meer dan 60 leuke recepten  met geweldige titels als ‘konijn van de jager’, ‘kruidige kippenfilet in boerenyoghurt’ tot ‘ossenstaart met abdijbier en tomaat’. Naast deze vlezige gerechten vind je in het boek ook recepten met vis en 100% groenteschotels. Janneke maakt het begrip stoofschotel completer door in het boek veel aandacht te besteden aan handige restjesverwerking. Met haar heerlijke tosti’s, mini-hamburgers en bitterballen op basis van restjes stoofvlees hoef je voortaan niets meer weg te gooien. De passende side dishes worden ook niet vergeten. Welke boordsoorten of aardappelbereidingen het best bij een stoofschotel passen, vind je in overvloed.

Ik geef dit boek alvast een dikke 10/10 voor sfeer en gezelligheid. De fotografie (van de hand van echtgenoot Serge Philippi) straalt veel huislijke gezelligheid uit. De eenvoudige composities, miniuscule kleuraccenten en de gebruikte bordjes gaven mij meermaals een waaw-gevoel. Meer nog ze geven mij zelfs inspiratie om in de toekomst onsexy stoofschotels in de toekomst wat sexier te fotograferen. Zowel de recepten als begeleidende teksten zijn rechttoe rechtaan en wakkeren alleen maar de zin om in de keuken aan de slag aan.

En dan nog het belangrijkste : de recepten. Ook hier niets dan lof. Ik heb een boek een kleine maand en ik probeerde al met succes 2 recepten. Het hertenstoofvlees met bier en stroop was megalekker en ook van de peperonata ben ik intussen een grote fan. En ja, ik heb nog meer (kook)plannen met het boek. Janneke is er door haar tips en haar geweldige recepten in geslaagd om van mij een nog grotere stooffanaat te maken. Geen enkele kooktechniek is zo simpel en boordevol smaak als een stoofschotel. Eén opmerking : het boek werd geschreven in het Nederlands en vraagt af en toe een vertaling naar ’t Vlaams want van bepaalde termen en ingrediënten had ik nog niet gehoord. Grappig!

Titel: Stoven bij Janneke thuis

Reeks: Bij Janneke Thuis #3

Auteur: Janneke Philippi

Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Pagina’s: 173p.

Prijs: 19,99€

Geef een reactie

2 Comments

  1. 2.21.17
    Jdepelseneer said:

    Fantastische tip! ga ik zeker eens opzoeken ?