Over hippe Zwitserse kazen….

Deze week neem ik jullie mee naar Zwitserland. Figuurlijk weliswaar want enkel de kazen uit het land van Cancellara en Toblerone staan centraal. Na een meer dan geslaagd event rond dit onderwerp ging ik de voorbije weken creatief aan de slag. Als je nu een raclette verwacht of toepassingen van geraspte emmenthaler moet ik je meteen teleurstellen. Aan de hand van 3 recepten laat ik jullie zien welke hippe combinaties er met deze Zwitserse kaasjes mogelijk zijn. Extra (leuke) productinformatie krijg je er gratis bij !

In dit eerste deel laat ik je graag kennismaken met een nieuwe trend die komt overwaaien Londen en New York. In deze steden zijn er leuke horeca-concepten waar alles draait “melted cheese” . Denk dan hier aan  een croque monsieur maar dan eentje zonder hesp,  met toppings én in een bijzonder hip kleedje.  Iedereen smelt  (letterlijk en figuurlijk) voor deze nieuwe food trend. En terecht, want een melted cheese sandwich is snel klaar,  zit boordevol smaak en maakt veel combinaties mogelijk en kaas komt altijd op de eerste plaats.

Je kan experimenten met verschillende kwalitatieve kaassoorten (Emmenthaler, Gruyere of een combinatie met  andere lekkere smeltkazen)  en het geheel afwerken  met verrassende toppings. Wat denk je van gekarameliseerde ajuin, augurkjes of jalapenos? Maar ook de minder evidente ingrediënten als chocolade, guacamole en frambozen kunnen deel uitmaken van een culinaire uitdaging. Om jullie een leuk recept te kunnen aanbieden, ging ik even snuisteren op de website van de Meltroom  en liet ik vervolgens mijn creativiteit de vrije loop…

Wat heb je nodig? Een tiental sneetjes toastbrood, 5 sneetjes gruyerekaas, 6 augurkjes, 2 gekookte aardappel, 50g gerookte spekblokjes en 2 el room. 

Hoe ga je te werk? Maak de vulling : snij de gekookte aardappel en de augurkjes in blokjes. Bak de spekblokjes aan en meng ze onder de aardappel en augurkenblokjes. Voeg de room toe en kruid af met peper en zout. Neem 2 sneetjes toastbrood en beleg ieder sneetje met kaas. Op het ene leg je bovendien nog een eetlepel van het aardappelmengsel. Je plooit de boterhammetjes en stopt ze een paar minuten in de toaster.

Over Zwitserse kazen (wat interessante achtergrondinformatie)

 Zwitserland staat bekend om zijn bergen, weilanden, koeien en dus ook… zijn kazen. Er zijn maar weinig landen die zo’n grote verscheidenheid kunnen aanbieden: zachte, halfharde, harde of extra hard… De creativiteit en de know how van de Zwitserse kaasmakers kent geen grenzen. En dat tot groot plezier van alle foodies. Toch zijn er naast de Gruyère AOP, de Tête de Moine AOP of de Emmentaler AOP – die iedereen wel kent – nog enkele andere delicatessen die bij ons weinig of niet bekend zijn.

De Zwitserse natuur: groot, groter, groots.

Zwitserland is niet zomaar een land. De natuur speelde er een belangrijke rol. Nog altijd trouwens, vandaar het enorme respect voor alle aspecten ervan. Met zijn bergen, vlaktes, weilanden en talrijke rivieren en meren is Zwitserland een populaire bestemming voor al wie van het buitenleven houdt. Maar het is ook een rijk, gevarieerd én verrassend land dat je smaakpapillen keer op keer weet te prikkelen.

Alles begint bij… de koe.

De Zwitserse kazen hebben hun smaak te danken aan de kwaliteit van de melk die gebruikt wordt. Om goede melk te produceren, moet een koe goed verzorgd en gevoed worden. En dat laatste is op de Zwitserse vlakten en weilanden geen enkel probleem! Het dier kan er kiezen uit meer dan honderd verschillende plantensoorten. Een belangrijke factor, die samen met het klimaat en de bodemkwaliteit, zorgt voor de rijke, aromatische en onvergelijkbare smaak van de melk.

Het AOP-label, een garantie voor kwaliteit.

Producten met het AOP (Appellations d’Origine Protégées)-label ontlenen hun identiteit aan hun geografische origine. Het specifieke karakter van de streekproducten – en dat in de ruimste zin van het woord – wordt bepaald door geografische, klimatologische, technische en humanitaire factoren. AOP-producten worden ook beschermd door Zwitserse en Europese wetgeving. M.a.w. ze kunnen enkel en alleen geproduceerd worden in een duidelijk omschreven regio. En dat van grondstof tot eindproduct!

Zwitserland in  kazen.

Met meer dan 590 verschillende soorten kaas om uit te kiezen, is het bijna onmogelijk een compleet overzicht te bieden. Al deze kazen zijn het resultaat van een specifieke combinatie van eeuwenlange knowhow, geraffineerde technieken en traditionele productiemethoden. Kortom, het aanbod aan kazen is even divers als het Zwitserse landschap zelf. Om je alvast het water in de mond te doen krijgen, schotelen we je graag al enkele kazen voor met op en top Zwitserse roots.

 • Le Gruyère AOP & Le Gruyère d’Alpage AOP – de enige echte sinds 1115. Deze aromatische kaas met een fijne, pittige smaak komt uit het Franstalige deel van Zwitserland en bestaat al sinds 1115!
 • Emmentaler AOP – puur Zwitsers. Een wereldberoemde kaas die smaakt op elk moment van de dag, van ontbijt tot aperitief.
 • Appenzeller® – zachte en aromatische kaas uit het kanton Appenzell. Een kaas die zijn unieke smaakt dankt aan een geheim kruidenmengsel in het recept.
 • Tête de Moine AOP – een echte delicatesse die in roosjes geschaafd wordt.
  L’Etivaz AOP – de kruidige alpenkaas. Deze harde kaas wordt enkel geproduceerd tussen 10 mei en 10 oktober. Zijn basis? Rauwe melk van meer dan 2800 koeien die grazen op 1000 tot 2000 meter hoogte.
 • Sbrinz AOP – de extra harde kaas. Hoe langer hij rijpt (het rijpingsproces duurt minstens 18 maanden), hoe voller en aromatischer zijn smaak.
 • Raclette Suisse® – de zachtste van de noordelijke Alpen. Een kaas die zijn plaats heeft gevonden in alle Belgische pannetjes zodra de winter zijn intrede doet. En misschien zelfs al een beetje vroeger…
 • Raclette du Valais AOP – de smaak van traditie. Zijn naam geef het al aan: de melk, het productieproces en de afwerking gebeurt enkel en alleen in… het kanton Valais!
 • Vacherin Fribourgeois AOP – de zachte smeltkaas. Zijn verfijnde, romige, subtiele en geurige karakter bezorgden hem een prominente plaats binnen de kaasgastronomie.
 • Vacherin Mont-d’Or AOP – zachte kaas uit de Zwitserse Jura. Een onevenaarbare kaas afkomstig uit de groene regio van de Jura waar hij rijpt in houten kisten.
 • Tomme Vaudoise – de zachtste van Franstalig Zwitserland. Een zachte en romige kaas die geproduceerd wordt in de Vaud kantons en Genève. Ideaal als dessert, maar ook als tussendoortje.
 • Tilsiter Switzerland – één van de meest gewaardeerde kaassoorten uit Zwitserland.
 • Bündner Bergkäse – gemaakt op meer dan 1000 meter hoogte. Een kaas die bij ons beter bekend is als de Fromage des Grisons. Dit authentieke product wordt op natuurlijke wijze geproduceerd in kaasmakerijen diep in de bergen.
 • Fromage d’alpage tessinois AOP – ambassadeur van de berglandbouw in Tessin. Een kaas op basis van rauwe melk van koeien en geiten die grazen in weilanden met een verscheidenheid aan grassen.
 • Berner Alp- en Hobelkäse AOP – de trots van de Berner Alpen. Het belangrijkste ingrediënt van deze overheerlijke kaas? Verse en smaakvolle melk van grazende koeien uit de Alpen.

 

 

 

Geef een reactie