Aigues-Mortes, de zoutschat van Frankrijk

Vergeet het woord snoepreisje, ik lanceer vandaag de term zoutreisje. Als simpel foodbloggertje krijg ik af en toe geweldige voorstellen. Zo heb ik niet lang geaarzeld toen  ik de uitnodiging van La Baleine in de bus kreeg. Een kans om de fleur de sel-oogst mee te maken, krijg je immers niet elke dag. Ondanks het feit dat het zoutreisje maar 36 uur duurde, zal ik 3 blogposts nodig hebben om jullie het volledige verhaal te vertellen. De verhalen van de oogst en het gebruik van fleur de sel volgen later. Vandaag start ik letterlijk in schoonheid met leuke sfeerbeelden van  “Salt City” Aigues -Mortes en zijn wondermooie zoutvlaktes…

Aigues-Mortes, goed voor de helft van de Franse zoutproductie

Aigues-Mortes vormt  het hart van de Camargue. Het stadje is volledig ommuurd en heeft daarom een geweldige charme. Het is er gezellig druk maar Aigues-Mortes wordt nog niet platgelopen door toeristen. Authentieke winkeltjes halen het er numeriek  van goedkope toeristenshops en de straatjes lijken wel weggelopen van een ansichtkaart.  Centraal heb je een groot plein waar het tot laat  gezellig toeven is. Je vindt er tal van leuke restaurants en kan er  de heerlijkste visbereidingen proeven. Wij namen dat laatste letterlijk en proefden enkele van hun streekspecialiteiten. Wat dacht je van gefrituurde sprotjes als hapje,  een dozijn oesters als voorgerecht en een heerlijke zeevruchtenschotel met gepekelde kabeljauw en warme groenten als plat principal.

De kleurrijke salins en zijn flamingo’s

Even buiten Aigues-Mortes vind je een andere attractie : de salins of  de zoutmeren. Ze bestaan al sinds de Romeinen en zijn altijd van groot belang geweest voor de stad. Het gebied met meren, baantjes en wegen is qua oppervlakte te vergelijken met Parijs en zorgt voor de helft van de Franse zoutproductie. Door de unieke combinatie van zon, grote wateroppervlaktes en het microklimaat van de Camargue tref je in de ‘salins’ een uitzonderlijke biodiversiteit aan. Maar liefst 10000 flamingo’s leven er vredig samen. Je treft er nog 200 andere vogelsoorten aan en ook aan unieke planten is er geen gebrek. Meer nog, het natuurlijk evenwicht wordt voortdurend en zorgvuldig bewaakt door de “sauniers” (vrij vertaald als de zoutboeren). Zo verloopt de zoutproductie  in perfecte harmonie met de natuur en zal er altijd rekening houden met de voortplanting en het broeden van de vogels.

Genoeg natuureducatie! Tijd om jullie te laten genieten van een streepje National Geographic op Cuberdon & Macaron !

Leuk weetje : De Salins kan je ook bezoeken. Een treintje laat je de mooiste kanten en kleuren van de zoutvlaktes zien. Je kan zelf een grote zoutberg beklimmen om er te genieten van een heerlijke vergezicht. Meer info vind je op deze website. Doen!