DIY Fleur de sel of schep je eigen zout

Jullie hadden van mij nog het laatste -en wellicht ook mooiste- verhaal van mijn ‘zoutreisje’ te goed. Het is al bijna een maand geleden dat ik  naar het mooie Aigues- Mortes op persreis trok. Ik kwam er letterlijk alles te weten kwam over de zoutwinning en oogstte er zelf mijn eigen ‘fleur de sel’…

Van Zee tot fleur de sel

Het Fleur de sel van de Camargue wordt gewonnen in de verdampingsbassins, de zogenaamde ‘salins’ aan de Middellandse Zee. Zeewater wordt eerst opgevangen in bekkens. Zon en zee doet het water verdampen. Het beste zout, de fleur de sel, drijft na verloop van tijd als een soort vliesje bovenop het water. Dit wordt met een speciaal soort hark met de hand weggeschept. Dit is een tijdrovend en arbeidsintensief werk en verklaart meteen de dure prijs voor een potje fleur de sel.

 DIY Fleur de sel 

Tot zover de theorie, tijd voor de praktijk. Gewapend met een paar zware laarzen aan trokken wij het water in. Wij kregen uitleg van ‘Le chef de la Production’ en waren één en al oor én oog. Het uitzicht was immers adembenemend en zijn ‘recolte’-verhaal  was geweldig boeiend en authentiek. Wij zagen hoe de paludiers (seizoensarbeiders of studenten die de Fleur de del-oogst voor hun rekening nemen) het fleur de sel naar boven haalden.  Na het nemen van enkele ‘National Geographic’- beelden mochten wij zelf aan de slag en vulden wij een paar zakjes. Een prachtervaring dat deze foodie niet snel zal vergeten en Fleur de sel dat ik nog langzaam koesteren. Bedankt Inge voor de organisatie ! Bedankt La Baleine voor de uitnodiging!

Geef een reactie