Hickey’s Bakery, meer dan sodabread

Je had het ongetwijfeld al ontdekt. De voorbije week vertoefde dit kleine bloggertje een paar dagen in Ierland. Het was Bord Bia – het bureau dat de Ierse land- en tuinbouwproducten in het buitenland promoot – dat een aantal bloggers en journalisten uitnodigde voor een leuke foodtrip.  De sappige vleesverhalen en het relaas over ontmoetingen met lokale producenten volgen later deze week.  Eerst maak ik graag tijd voor een leuk verhaal  over een nog leukere bakkerij :  Hickey’s, Fancy Bakery in Clonmel.

Fancy! Dat is bakkerij Hickey samengevat. Het is zo’n bakkerij waar ik op slag verliefd op word. De authentieke gevel, de oude bakfiets, het leuke stoepbord jagen je als het ware naar binnen waar je een gezellige boel aantreft.

Een overvolle toog met cupcakes, scones, carrotcakes, pies en meer van dat lekkers moedigen je vervolgens aan om je smartphone boven te halen en een uitgebreide fotosessie te houden. Ook hun broodsoorten zijn het ontdekken  waard. Bij wijze van introductie kregen wij een bord met verschillende broodsoorten – van klassiek gistdeeg tot hun eigen sodabread – voorgeschoteld. Het Brown Soda Bread was één van de beste broden die ik ooit al gegeten heb. Ook de specialiteit van het huis ‘Barm Brack’ een Ierse variant van ons rozijnenbrood was een absolute topper. Dit brood werd traditioneel gebakken met Halloween en wordt nu het hele jaar door verkocht. Gezien zijn stevig karakter, wordt het brood vaak getoast of als dessert gegeten.  Een leuke maar zware kennismaking met een stevige Ier!

Een simpele kaart met topgerechten

De kaart van Hickey Bakery is beperkt maar van een hoog niveau. Een mooie mix van Ierse klassiekers en wereldse gerechten. De suggesties op het bord deden mij meteen watertanden. Ik koos voor een boterham van  zuurdesembrood belegd met Ierse zalm, geitenkaas en een mooie variatie aan groenten. Toen het bordje ‘geleverd’ werd, genoot ik eerst wat van het uitzicht, ik nam een paar foto’s en zette ik nadien mijn mond in een explosie van smaken. Mmmmh, wat was verrukkelijke boterham! Puur, eenvoudig en met topingrediënten. Een mens zou van minder in de wolken zijn!  Geloof het of niet ik genoot ook van de andere bordjes en van de reacties van mijn tafelgenoten.  Zo koos buur Yves  van een Ierse klassieker : een geweldige bangers & mash een klassieker van puree met gebakken worst en spek.  Dus bakkers, traiteurs,  bistro-uitbaters in Vlaanderen neem hier maar eens een  voorbeeld aan.

Homemade sodabread !

Eens terug thuis kon ik het mij niet laten en dook ik in de fantastische kookboeken van Yvette Van Boven. Deze Nederlandse chef met  Ierse roots schreef in haar Homemade-boeken een aantal fantastische recepten van sodabread.

Wat is sodabread? Een brood dat gemaakt wordt zonder gist. De bakingsoda en de karnemelk zorgen ervoor dat het brood snel rijst en dat het haast niet gekneed hoeft te worden . Een ideale manier om op een snelle manier een alternatief brood te bakken. 

Wat heb je nodig ? 250 g volkorenmeel , 250g bloem, 1 theelepel zout 1 theelepel baking soda en 400 ml karnemelk.

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de bloem, zout en baking soda en meng ze in een grote kom door elkaar.

Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg al knedend het grootste deel van de karnemelk toe. Meng alles goed door en voeg meer karnemelk toe als dit nodig is. Het deeg mag niet meer plakken en moet een zachte korrelige structuur hebben.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en maak er snel een bol van ong. 4 cm hoogte. Leg het brood op een bakplaat en kerf met een mes een groot, diep kruis op.

Stop het brood in de oven de eerste 15 minuten op 220 °C, daarna nog een kleine 30 minuten op 200 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant van het brood klopt.

Deze tips & tricks vond ik tot nog in de boeken van Yvette Van Boven.

  • Durf variëren met de bloem of vulling van je sodabread. Een puur tarweversie of een donkerbruine variant zijn overheerlijk. Ook rozijnen of krenten kunnen toegevoegd worden. De Ieren noemen dat brood dan een ‘Spotted dog’ of Spotted Dick’.
  • Hoeveel karnemelk je nodig hebt, is afhankelijk van de luchtvochtigheid. De ene keer heb je meer nodig dan de andere keer. Met onze huidige tropische omstandigheden had ik bijvoorbeeld 100ml karnemelk minder nodig.
  • Sodabread is een snelle manier van brood bakken. Nadat je alle ingrediënten goed gemengd en gekneed hebt, is belangrijk om het brood meteen in de oven te stoppen. De baking soda reageert namelijk direct met het zuur van de karnemelk waardoor je een luchtig deeg krijgt. Kneed ook niet te lang want anders haal je de luchtigheid eruit en zal het brood niet goed rijzen.
  • Sodabread heeft altijd een kruis, waarom? Er bestaan verschillende theorieën hierover. Het kruis zou boze geesten verjagen voor goed geluk. Praktisch gezien zorgt het kruis ervoor dat het brood gelijkmatig bakt en dat je het brood na het bakken makkelijker in stukken kunt snijden.
  • Sodabread wordt gebakken om direct van te smullen. Om te voorkomen dat het brood snel uitdroogt, wikkel je het brood in een vochtige theedoek. De korst wordt minder hard en het brood blijft iets langer vers.

Gebaseerd op de uitleg van Yvette Van Boven in haar geweldige boekenreeks ‘Homemade’

 

 

 

Geef een reactie