Poilâne…een bakkerij met echt brood

Een goed brood? Als ik erover nadenk, kom ik al gauw tot de conclusie dat al een eindje moet rijden om een deftig exemplaar te vinden. Aan ‘flutjesbrood’ in onze streek geen gebrek. Vaak – ik wil niet veralgemenen- smaakt brood naar niets. Ofwel blijft het dagen lang vers en lijkt de binnenkant meer op schuim. Ofwel is het na een dag al moeilijk ‘eetbaar’. Hoe je het ook draait of keert brood uit mijn kindertijd is haast onvindbaar. Het was  bij een kleine bakker met een op houtgestookte oven dat ik met mijn fietste brood mocht halen. De geur, de smaak,….weet ik mij nog goed te herinneren. Als ik ‘chance’ had, kreeg ik ook nog een ovenkoek toegestopt. Helaas is de bakker en mijn brood niet meer en ben ik vaak teleurgesteld als ik in mijn hedendaagse boterham bijt.  Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Er zijn ook nog echte bakkers die werken volgens het ambacht….Zet je schrap voor een mooi verhaal van een geweldige bakkerij…

Een bakkerij met een geschiedenis!

In 1932 opent  Pierre Poilâne een bakkerij in het hartje van het Parijse Saint-Germain des Prés. Hij vervaardigt er brood op de aloude Franse wijze, met op steen gemalen bloem, een natuurlijke gisting door middel van zuurdesem en bakt het in een houtgestookte oven. Het recept van dit brood bleef al die tijd hetzelfde. In 1970 nam zijn zoon, Lionel Poilâne, de fakkel over. Sinds november 2002 staat Apollonia Poilâne, de kleindochter van de oprichter, aan het hoofd van het familiebedrijf en werkt ze nog altijd volgens de ambachtswaarden van haar (groot)vader. Ze geeft samen met haar zus Athena nog altijd de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit. Ze hebben nooit iets gewijzigd aan de manier van brood bakken. De enige verandering is een aantal producten : lekkernijen als peperkoek, de koekjes in de vorm van een lepel ‘Petites Cuillères en de zoetere broden werden aan het assortiment toegevoegd.

De eerste Belgische bakkerij van Poilâne® opende zijn deuren

Vandaag telt Poilâne®  drie bakkerijen in Parijs en twee in Londen. Een eerste adres in België is dan ook een logisch gevolg van de internationale uitbreiding. Als locatie viel de keuze op de site van een voormalige mouterij gelegen op een kwartiertje van Antwerpen centrum. In Wijnegem werd een oude industriële site volledig omgebouwd tot een echte “bakkerij-beleving”. Deze beleving is het resultaat van de jarenlange vriendschap tussen de families Poilâne en Vervoordt.  Dat beide families dezelfde waarden en visies op cultuur, ambacht en voeding delen is door dit project wel heel duidelijk.

Deze producten van Poilâne® werden voor u getest

Toen ik vorige week vrijdag thuis kwam, vond ik een leuke verrassing aan een onze deur. Een stijlvolle zak met een proeverspakket van Bakkerij Poilâne. Het zakje met koekjes werd meteen geopend en goed bevonden. Meer nog er werd haast om ‘gevochten’.

Voor het brood (een stevige brok van bijna 2kg) nam ik mijn tijd. Ik gaf het een plaatsje op onze kapblok en genoot een dag van ‘zijn schoonheid’. Door deze strategische plaats sprong het ook bij iedere ‘bezoeker’ in het oog en volgden er spontaan reacties als ‘dat is nog eens een echt brood’ of ‘zo mooi’.  Op zondag was het tijd voor een echte proeverij. Een deel van het brood gaf ik aan mijn buurman tevens notoir zuurdesem-kenner. Een ander deel hield ik voor een stevige boterham met geitenkaas. Mijn buurman en ik waren unaniem : echt authentiek zoals een brood hoort te zijn, een mooie combinatie van tarwe en rogge, een mooi resultaat van een op houtgestookte oven en een lichte zuurdesem. Bovendien biedt dit  kaliber van brood – meer dan onze klassieke broden- de mogelijkheid om er creatief aan de slag mee te gaan : uithollen en opvullen met een broodsalade of kleine tartines. Ik ben alvast fan en bereid om er voor ‘special occasions’ iets meer voor te betalen (het brood kost 9,45 euro)!