Afgelopen zomer blies een etentje bij Maru (één van de beste Koreaanse restaurants van Brussel) mij van mijn sokken. Ik raakte gefascineerd door deze voor mij nog onbekende keuken en ging aan het experimenteren. Eerst probeerde ik kimchi te maken, daarna waagde ik mij aan deze geweldige klassieker: gefrituurde kip op Koreaanse wijze. Naast het recept geef ik je ook nog mijn tips mee: koop kippendijvlees (ontbeend en liefst met wat vet eraan) en marineer het vlees eerst een paar uur in karnemelk. Deze marinade zal zorgen voor extra zachtheid.
Wat heb je nodig?
Voor de kip:
500g kippendijvlees (in lange stukken gesneden)
240ml karnemelk
1 tl zout
1 tl peper
1 knoflookteen
2 cm fijn geraspte gember
Voor de krokante korst:
180g bloem
1 tl zout
1 tl peper
1 tl gedroogde tijm
1 tl paprika
1 tl bakpoeder
1 tl chilli vlokken
200g panko
Plantaardige olie om de kip te bakken (minstens 1 liter) of een friteuse
Voor de saus:
• 2 tl gochujang paste (Koreaanse peperpasta)
• 2 tl honing
• 4 tl bruine suiker
• 4 tl soja saus
• 2 knoflooktenen (gepeld en gekneusd)
• 2 cl geraspte gember
• 1 el plantaardige olie (bvb rijstolie)
• 1 el sesamolie
• 3 pijpajuintjes (fijngesneden
• 1 tl sesamzaadjes
• ½ chilli vlokken
Hoe ga je te werk?
Snij de kip in fijne repen (1cm breed / 5 cm lang) en doe ze in een mengkom. Voeg de karnemelk, zout, peper, knoflook en gember toe. Meng goed en laat een paar uur in de koelkast marineren.
Meng alle ingrediënten voor de krokante korst (met uitzondering van de panko)
Haal de kip uit de koelkast en doe de kipblokjes in een vergiet zodat de karnemelk kan wegvloeien. Meng de kip eerst met de ‘korst-ingrediënten’ en haal ze nadien één voor één door de panko zodat ze een mooi korstje krijgen.
Warm de friteuse voor op 180 graden. Bak de kipstukjes gedurende 3 minuten goudbruin.
Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten goed te mengen.
Serveer de krokante kipstukjes met de saus en werk af met de sesamzaadjes en de pijpajuintjes.