Over water met een smaakje

In Centraal Europa is het heel gewoon. Bij ons spijtig genoeg (nog) niet. Als het van mij afhangt, breng ik daar graag verandering in. Eerst een woordje uitleg over wat “infused water” of water met een smaakje  eigenlijk is. Het principe is heel eenvoudig : je neemt vers water, kruiden, bloemen eventueel wat fruit of zelfs groente en laat die ‘koud infuseren’ in een mooie waterkan. Vervolgens zet je ze even koel weg zodat alle smaken ‘infuseren’ of  hun smaak aan het water afgeven. Nadien zet je deze schoonheid op tafel  en geniet je van het veelvoud van smaken. Subliem en puur natuur !

Mag ik jullie mijn laatste creatie voorstellen : infused water  met vlierbloesem en aardbei! Niet alleen kruiden maar ook bloemen kunnen dienen om water te verrijken van smaak. (inspiratie gehaald uit het fantastische boek Meer Smaak uit Eigen Tuin van James Wong)

Enkele tips & combinaties om je creativiteit aan te wakkeren

Wat doet het goed ?
Fruit : Ananas, citroen, limoen, mango
Kruiden : Rozemarijn, tijm, koriander, citroenmelisse, munt
Groente : Komkommer, rabarber
Bloemen : vlierbloesem, rozen, pioen, kamperfoelie

Wat mag maar moet niet?
Spuitwater, suiker, honing en af en toe een beetje alcohol!

Verser dan vers én gewassen
Gebruik altijd verse ingrediënten (water, fruit,…) en geef de kruiden een flinke wasbeurt alvorens ze in het water te stoppen. Laat citrusfruit niet langer dan 4 uren in het mengsel zitten anders wordt het water te bitter.

Kringwinkel, Hema, Flying Tiger worden een verplicht uitstap
Investeer in een paar leuke potten. Ik heb in mijn kast : een paar individuele mason jars, een collectie van weckpotten om u tegen te zeggen, leuke glazen waterkannen en een doorschijnend watervat met tap. Deze laatste is altijd een attractie op feestjes!

Geef een reactie

1 Comments

  1. 5.19.16

    Goeie tip van die citrusvruchten! Wist ik niet. Na een tijdje wordt het inderdaad niet meer lekker.