Feestelijke pavlova met rode vruchten en citroencrème

Zie mij hier nu zitten, uitgeput na een weekendje bakken en koken voor eindejaar. Ik ben alvast een heleboel recepten én verhalen rijker en heb nog meer goesting om deze allemaal met jullie te delen. Helaas ontbreekt mij vanavond de tijd. Maar niet getreurd wil ik jullie toch al een smakelijk voorsmaakje geven van wat komen gaat : creatieve inspiratie voor de feestdagen. Ik begin een geweldig dessert van het al even geweldig event van Carrefour.  Het idee is al even eenvoudig als simpel : je maakt een grote pavlova, belegt het rijkelijk met rode vruchten en maakt er een geweldige ‘shared plate’ van. Bedankt  Caroline van Avocado Van De Duivel voor het bedenken van dit meesterwerk.

Wat heb je nodig? 4 eiwitten op kamertemperatuur, 1 snufje zout, 100 gr fijne suiker, 100 gr poedersuiker, 1 grote theelepel maïzena, 20 cl slagroom (min 30% vet), 35 gr suiker, de schil van 2 bio-citroenen, 300gr van vers rood fruit, (aardbeien, bosbessen, bramen, frambozen,…)

Hoe ga je te werk? Bereid de merengue: Verwarm de oven voor op 120°c. Klop het eiwit op met een snufje zout. Als het mengsel begint te schuimen, voeg dan de fijne suiker geleidelijk toe terwijl je blijft kloppen. Het eiwit moet zeer stevig en glanzend zijn.
Voeg de poedersuiker en de maïzena voorzichtig toe met een spatel.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Giet het mengsel voorzichtig op de bakplaat en egaliseer.
Verlaag de oventemperatuur naar 100°C. Bak voor minimal 1h30. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van het schuim.

Om te controleren of de meringue gaar is, kan je je hand onder het bakpapier plaatsen. Als deze hard is, is je meringue klaar.

Laat de meringue de hele nacht afkoelen met de oven op een kier (je kan er een houten lepel tussensteken).

De dag zelf:

Bereid de slagroom met citroen:

Klop de slagroom op in een kom, terwijl je suiker toevoegt. Als het geheel dik wordt, voeg je de schil van de citroen toe. Meng voorzichtig.
Koel bewaren.

Het serveren:

Stel je pavlova samen:

Plaats uw meringue op een schaal, voeg de slagroom met citroen toe en werk af door het vers fruit op de room te plaatsen.

Bedankt voor de prachtige foto @ David Pintens

Geef een reactie

2 Comments

  1. 11.30.15

    Het ziet er alvast heerlijk uit, ik ben dan ook verlekkerd op rood fruit en citroen…

  2. 12.23.15
    goestjes said:

    Joepie, top kerstdessert gevonden! Dat wordt smullen 🙂