Zubrowka, de legendarische wodka

“Zubrowka, ontdek de legendarische wodka” Dit was haast letterlijk de uitnodiging die ik een paar maanden geleden in de bus kreeg. In een tijd waar iedereen in de ban is van gin hoorde ik het in Keulen donderen. Wodka associeerde ik met een bijdrankje in een cocktail of met Russen die een glaasje teveel op hebben. Gelukkig bracht de leuke avond in onder leiding van Przemyslaw Matuszewski, de ambassador van Zubrowska Vodka daar verandering in.

Zubrowka is niet zomaar een vodka. Het is één van de meest legendarische en pure vodka’s.  De grote trots van Polen wordt al eeuwenlang geproduceerd en verrijkt wordt met bizongras. Dit exclusief ingrediënt zorgt voor een heel aparte smaak dat zowat het midden houdt tussen kaneel en vanille. Przemyslaw nam ons tijdens de avond mee in de wondere wereld van Zubrowka. Hij schetste  de geschiedenis en de artisanale productiewijze nam ons mee in de unieke Poolse vodka-cultuur van. Hij liet ons ook uitgebreid proeven. Eerst van de pure variant die ijskoud gedronken wordt en nadien ook de geweldige combinatie met troebel appelsap kennen (het recept verklap ik helemaal onderaan).

Een betoverende plek
In het woud van Bialowieza in het noordoosten van Polen leven de laatste Europese bizons in het wild. Het zijn indrukwekkende runderen haast mythische figuren uit de dierenwereld. Ze genieten er met volle teugen van hun vrijheid en snoepen er naar hartelust van het beroemde bizongras, een bijzonder aromatische kruidachtige plant die in het woud groeit.

Tijdens de hete zomers vult het bizongras zich met een sap vol intense aroma’s en rijke volle toetsen waar de bizons dol op zijn. De sensuele geuren die nauw aansluiten bij het aromatische profiel van kaneel en vanille, geven de Zubrowka zijn unieke en persoonlijke smaak.

Familiegeheimen
Bizongras is een zeldzame plantensoort en is bij wet beschermd. Ook de oogst ervan is gereglementeerd. Zo beschikken slechts enkele families uit de omgeving over het plukrecht. Het geheim wordt van generatie op generatie doorgegeven en er zijn zelfs maar weinig lokale inwoners weten waar dit magische gras precies groeit. Het wordt met de hand en bij voorkeur bij het aanbreken van de dag geplukt.

Na de oogst en het zorgvuldig sorteren worden de grassprieten op de familiezolders met natuurlijke verluchting gedroogd. Hierdoor blijven de aroma’s en de kleur behouden. Daarna wordt het gras gesorteerd op grootte, kaliber en doorsnede. Alleen de mooiste sprieten worden geselecteerd om de Zubrowka-flessen te versieren. Eén spriet per fles, niet meer!

Zubrovka_MSethi-6271

Voor een fles Zubrowka zijn meer dan 60 dagen nodig
Na het plukken duurt het nog meer dan een maand voor het bizongras aankomt in de distilleerderij van Bialystok, gelegen op een uur rijden van het legendarische woud. Daar wordt het bizongras nog drie dagen geweekt in zuiver water uit een plaatselijke bron. Het resultaat van deze delicate infusie wordt gemengd met een alcoholdistillaat dat 30 dagen gerijpt wordt in eiken vaten.

Zubrovka_MSethi-6262

De vodka die als basis  dient voor de Zubrowka wordt geproduceerd met de beste rogge en voldoet aan alle standaarden voor Poolse premiumwodka’s. In de laatste productiefase wordt het met bizongras geparfumeerd en in vaten gerijpte distillaat in heel precieze porties gemengd met de premiumwodka en vers water om het hoge alcoholpercentage terug te brengen tot 40%. Nadien wordt de wodka op flessen getrokken en krijgt elke fles zijn unieke grasspriet.

Apple Zu en meer

De Zubrowka-vodka heeft bijzonder veel aroma en kan perfect puur en ijskoud gedronken worden. Maar hij kan ook gemengd worden met ambachtelijk appelsap (de signatuurcocktail is de ‘Apple Zu’) en hij is ook geschikt voor verschillende andere cocktails.

Zubrovka_Wilderness_Marc_Sethi-5710[1]

Wat heb je nodig? 50ml Zubrowka, ijsblokjes, 100ml donker appelsap en een partje limoen

Hoe ga je te werk?  Meng de Zubrowka met het appelsap en de ijsblokjes en “stir, do not shake”. Werk af met een partje limoen.

ZUBROWKA_Apple Zu

Nog meer weten over de legendarische Zubrowka?  Check zeker hun website of  hun facebookpagina