10 tips voor een geslaagd (paëlla)tuinfeest !

Nagenieten met een grote N dat doe ik vandaag. Nagenieten van een geweldig tuinfeest dat zonder stoefen helemaal ‘afkes’ was. Lang werd er gesleuteld aan de ideale formule: eerst gingen we met zijn allen shoppen bij de Italiaanse supermarket en nadien  heerlijk samen koken. Dit plan werd om organisatorische redenen al snel afgevoerd en vervangen iets leuker: een Spaanse zomeravond met veel tapas, sangria en een leuke paëllaman… 

1. Kies een leuk thema. Alles stond in het teken van de Spaanse zomer. Een leuke kapstok om het menu -van hapjes tot desserts- en de creatieve uitwerking- van dresscode tot tafelversiering aan op te hangen

2. Stuur een leuke uitnodiging en hou de genodigden regelmatig om de hoogte van de laatste evoluties. Facebook is hiervoor een geweldig medium. Je kan makkelijk en snel vrienden bereiken hen uitnodigingen en updates sturen. Bijkomend voordeel is dat je alles netjes privé en afgeschermd kan houden.

3. Bepaal op voorhand de gewenste dresscode zodat je vriendjes wat tijd hebben om zich creatief uit te leven. Ik vind het altijd fascinerend te zien hoe iedereen er zijn eigen draai aan geeft : de ene met een subtiele  toets, de andere met een gewaagder outfit

4. Benoem een huisfotograaf en organiseer een photobooth-momentje. Buurmeisje Fleur deed een fantastische job. Naast leuke sfeerfoto’s nodigde ze iedere gast uit voor een Photobooth-momentje.  . De boodschap was eenvoudig : “Kies een coole snor, een hippe bril, een tekstballon en SMILE “

5. Bestel de paëllaman. Sta voor één keer niet aan het vuur en maak het je lekker gemakkelijk. Via www.paellafeesten.be heb je de perfecte oplossing. Je geeft het aantal personen door (vanaf 25 personen) en zij zorgen voor de rest. Dat laatste kan je letterlijk nemen. Ze brengen alle verse ingrediënten (gamba’s, venusschelpen, kip,….) en maken alles volgens de regels van de kunst ter plaatse. Samen met je gasten geniet je van het spektakel en hoef je enkel je benen onder tafel te schuiven. Afwas? Die is er –buiten de borden en het bestel- niet

6. Hou het keukenwerk voor jezelf deze keer beperkt. Voorzie wat makkelijke tapas als olijven, kaas, chorizo en een zelfgemaakte tortilla. Snij wat vers fruit voor de Sangria en zet het vatje Sangria Quint (want deze is nog altijd de beste) op tafel. Voor de zoetekauwen maak je tot slot een aantal eenvoudige desserten (clafoutis, brownie en tiramisu, niet echt Spaans maar ferm gemakkelijk)

7. Leef je creatief uit maar hou het simpel. Een lange tuintafel, een wit papieren tafelkleed, een collectie oude borden en leuke tafeldecoratie in de vorm van yoghurtpotjes en bloemen uit de tuin….meer heb je niet nodig om het gezellig te maken.

8. Maak een natuurlijke buitenkoelkast. Vul lege PMD-flessen met water en vries ze in. Vul net voor jouw feest een zwembakje of het grote ton met water en koel ze verder af met de ingevroren plastiek flessen. Deze buitenkoelkast is de ideale ‘koelhouder’ van jouw grote en kleine flessen.

9. Herhaal de boodschap ‘bedien uzelf’ en werk de selfservice-formule volledig uit. Het is jouw feest, wees gastheer en – vrouw, geniet van het hele gebeuren en spoor je gasten aan om zichzelf  te bedienen. Zet de borden op tafel, rol het bestek netjes in een serviet en serveer alles in buffetvorm

10. Draag tot slot een grote portie eieren naar de Arme Klaren want een geslaagd tuinfeest valt of staat met goed weer. Blijf de regen uit en kan je profiteren van goed Belgisch weer dat wordt jouw feest beslist een hit. Veel succes en hou mij op de hoogte van jouw ervaringen !

Geef een reactie

6 Comments

 1. 7.20.15
  Los Vinckos said:

  Ik beaam dat elk van de 10 bovenstaande tips inderdaad hebben bijgedragen tot een GEWELDIG Spaans feestje…want ook wij genieten nog steeds na!!

  Niet onbelangrijk waren natuurlijk dat Anniek & Bart dé ideale gastvrouw en -heer zijn voor dit soort van onvergetelijke avonden.

  Muchas gracías queridos…er zijn er weninigen die het jullie nadoen!!

  • 7.20.15

   Slik slok ik krijg er dan tranen van in mijn ogen! Wij hebben er ook geweldig van genoten om iedereen zo happy te zien?

 2. 7.22.15

  Die tip van dat koelen! Doe ik binnenkort! Ons dochtertje wordt twee en het feestje is buiten. Wij deden dit concept vorig jaar: wie wil neemt een taart mee. Zo bracht schoonma, schoonzus, ma een zelfgebakken taart en ik en mijn vriend bakten ook elk eentje. Heel leuk. Allen trots op hun taart en er werd van alles geproefd natuurlijk. Met wat versgebakken wafeltjes de avond ervoor gebakken was dat zeer ontspannend. Als ik zo een ton of emmer buiten zet kan elk ook zijn eigen pintje pakken nadien. Ideaal. Waar wonen die Klaren??

  • 7.24.15

   Da’s ook leuk zo’n taartenfeest, brengt mij zelfs op een idee een eens een high tea te organiseren. Lijkt mij echt fantastisch om werk en creativiteit te delen.

 3. 7.23.15
  SasKookt said:

  Klinkt als een heerlijk feestje! Alleen wel zonder dresscode en photobooth voor mij alsjeblieft. Ook leuk zijn een hamburgerfeest of hapjes op de barbecue. Ook een minimum aan werk en altijd leuk en lekker.

  • 7.24.15

   Grappig een dresscode vind ik ook vooral voor een ander leuk…maar ja wij zijn van Aalst hé