De plancha gebruiken voor dummies

Soms krijg ik uitnodigingen in de bus waar ik meteen blij van word. Neem nu deze :  “Laat je inwijden in de wereld van ‘la plancha’ onder de deskundige leiding van de Baskische chef Zacarias Estar. Geen betere gids denkbaar om je te laten proeven van snel, gemakkelijk en gezond koken in openlucht, want deze gietijzeren plaat komt overgewaaid uit het Spaanse Baskenland. Vamos a la plancha? Si? Natuurlijk zei ik  meteen ‘si’  en kon samen met collega- bloggers genieten van de geweldige mogelijkheden van ‘la plancha’. Gezien het in Vlaanderen niet de bekendheid geniet van de barbecue en de plancha deze wel verdiend, heb ik voor jullie alle belangrijke informatie in een Q & A verwerkt. Jullie krijgen er bovendien een geweldig recept bij.

Veel bakplezier én vamos à la plancha !

Waar komt de plancha vandaan? De plancha is afkomstig uit het culinaire hart van Europa : Baskenland. Reeds in de 19 de eeuw werd er op volksfeesten stevig à la plancha gebakken. Vandaag de dag is deze keukentechniek vooral in Mediterraanse keuken populair en verwerft het stilaan zijn plaats naast de immer populaire barbecue.

Wat is het principe en het voordeel van de plancha? Het principe van de plancha is eenvoudig. Een gladde, geëmailleerde gietijzeren plaat, 6 mm dik, wordt verhit tot hoge temperaturen (300-330°C) om ingrediënten dicht te schroeien. Zo hou je de pure smaak, vitamines en vezels vast – knapperig vanbuiten, zacht vanbinnen.

Hoe ga je concreet te werk? Amper 10 minuten volstaan om de plancha maximaal te verwarmen en aan de slag te gaan. Verstuif wat olijfolie om het eten te bakken en regel de temperatuur in functie van je ingrediënten. Het bakken zelf gaat snel, in een paar minuten. Na elke bereiding reinig je de plaat eenvoudig door er water op te gieten en af te wrijven. Zo kan je na een stukje vlees of vis probleemloos fruit bakken, want de plaat houdt geen geuren of smaken vast.

Wat kan je klaarmaken op de plancha? Zowat alles. Vis en schaaldieren zijn het meest bekend maar ook vleesbereidingen lenen zich perfect om op de plancha te bakken. Groenten en fruit, eieren en zelfs desserten behoren tot de culinaire mogelijkheden. Van een snelle zomerlunch tot een gastronomisch feestmaal, van  het hapje tot het dessert een plancha kan voor alles een betrouwbare culinaire compagnon zijn.

Een plancha nodig?  Kies dan ééntje van Forge Adour! Forge Adour is de belangrijkste fabrikant van plancha’s in Europa. Ze werken met branders die specifiek ontwikkeld en aangepast zijn voor plancha’s. Deze branders zorgen voor een snelle opwarming en een gelijkmatige warmtespreiding over het hele plaatoppervlak. Hierdoor kan je als outdoor kok mooi spelen met de verschillende temperatuurzones en dit in functie van je gerecht aanpassen. De modellen in hun assortiment variëren naar grootte en of ze werken op gas of elektriciteit. Meer info over Forge Adour  lees je op deze website. 

Waarom zou je een plancha kopen?  In de eerste plaats omdat het een gezonde manier van koken is. Je bakt met een minimum aan vetstof en behoudt door de korte baktijd en de hoge temperatuur de maximale voedingswaarde. Daarnaast is het een gemakkelijke én manier van outdoor cooking. Even opwarmen, bestrooien met olijfolie en na 10 minuten kan je al heerlijk ‘à la plancha’ bakken. Tot slot komen de foodies ook aan hun trekken. De plancha biedt veel culinaire mogelijkheden van een simpel ei tot een hoogstaand dessert.

Duo van Gamba’s, sint jacobsnootjes met lauwe vinaigrette

Wat heb je nodig? 18 sint-jakobsnootjes, 18 gepelde gamba’s, 1 mango, 1 stengel citroengras, wat fijngehakte gember, 1 limoen, 20cl olijfolie, zout, piment d’espelette, wat sla. Voor de vinaigrette : 20cl notenolie, 10cl frambozenazijn, 1 el honing en een busseltje fijngehakte bieslook.

Hoe ga je te werk? Meng de ingrediënten van de vinaigrette en verwarm ze au bain marie. Pel de gamba en verwijder het darmkanaaltje. Doe de olijfolie samen met de gember, het citroengras, de zeste en sap van de limoen in een kom, meng goed en laat hierin de gamba’s minstens een half uur in marineren. Pel en snij de mango in kleine blokjes. Bak de gamba’s en sint-jakobsnootjes een half uurtje op de plancha. Dresseer alles mooi om een bord en werk af met wat sla.      

Geef een reactie

2 Comments

  1. 4.16.22
    Ingrid said:

    Hoi is die baktijd correct ? Een half uur bakken van gamba’s en Sint jacobsnootjes? Ik dacht dat het slechts enkele minuutjes was ?

    • 10.27.22

      Da ’s inderdaad wat veel. Ik pas het nodige aan. Heel kort altijd een paar minuten.