Mijn favoriete foodstops in Rijsel

Hoe kan ik mijn liefde voor Rijsel omschrijven? Het begon met een echte coup de foudre. Een paar jaar geleden viel ik als een blok voor de geboortestad van Charles De Gaulle. Helemaal wild was (en ben) ik  van de smalle straatjes en leuke winkeltjes van Vieux Lille. De stad is voor mij ‘best of both worlds’ : lekker Frans met een geweldig Vlaams accent waar de echte foodie in mij naar boven komt. Van ‘le petit déjeuner’ over den apéro tot het uitgebreid ‘diner’, ik vind er altijd mijn gading. Voor helemaal lyrisch te worden heb ik voor jullie mijn favoriete plekjes verzameld. Mijn dochter zorgde voor de leuke ongedwongen foto’s.

Start je bezoek aan Lille net buiten het stadscentrum. Haal je foodiehart op en breng een bezoek aan de overdekte markt van Wazemmes. Geniet van de verschillende culturen en stijlen die Rijsel rijk is. Je kan er – in een naar Franse normen kraaknet kader- kennismaken met een uitgebreid aanbod aan verse producten : van geweldige lappen vlees , exotische gerechten tot lokale producten als bier, Maroilles-kaas en de gevulde wafels. Maak er zeker tijd voor een snelle hap en koop een assortiment aan nems en dim sums. Verken nadien de buurt en geniet op een zonnig terras van de plaatselijke couleur locale. Meer informatie over de markt vind je op deze website.

Rij vervolgens richting centrum en parkeer je in de buurt van de Grote Markt. Meestal heb je er plaats en qua prijs valt het goed mee. Stap naar de Grote Markt en geef je ogen de kost. Deze markt kan voor mijn part probleemloos concurrentie met Brussel of Antwerpen aan. Zet verder richting Vieux Lille en hou halt bij Alice Delice, een creatieve kookwinkel waar ik wel pap van lust. Je vindt er naast leuke kookaccessoires ook veel DIY-pakketten waarmee je iedereen aan het bakken of koken krijgt.

Iets verderop ligt één van mijn favorieten : Patisserie Meert. Deze zaak moet je gezien hebben. Ongetwijfeld begin je spontaan te watertanden bij het zien van hun ‘pateekes’ en wil je meteen proeven van hun bekende huisspecialiteit : de gevulde wafels. Als het iets hipper mag zijn, ga dan wat verder. Bij Elisabeths’ Bakery vind je een mooi Engels assortiment. Van carrotcake over scones tot geweldige cupcakes. Met wat geluk kan je ook plaatsnemen op het mini terras en genieten van de gezellige stadsdrukte.

Ga vervolgens verder in de richting van Vieux Lille. Maak een stop aan de kathedraal en kuier door de smalle straatjes. Geniet van de gezelligheid en stap af en toe een leuk winkeltje binnen. Aan terrasjes en wijnbars is er in dit oude gedeelte van Rijsel ook geen gebrek. Naast authentieke winkelconcepten is er ook plaats voor ‘het betere werk’. In de Rue des Chats Bossus vind je de beste merken netjes naast elkaar. Eén foodie-aanrader (al was het maar om even binnen te gluren) is La Huitrière. Deze viswinkel annex oesterbar is een begrip in Lille en moet je beslist eens gezien hebben. Laat je verbazen voor de geweldig (hoge) prijzen en geniet van de fantastische mozaïek.

En zo kan ik nog een tijdje doorgaan om Rijsel te bejubelen. Ik ga het jullie besparen en geef  jullie graag nog één tip : spring in de auto of neem de trein en word net als ik ook een fan van deze geweldige stad! Tot slot nog een grappige uitspraak van mijn 9-jarige dochter. Woensdag sloten wij onze uitstap in Rijsel af op een gezellig terras. Plots sprak ze de wijze woorden : “Mama, Lille vind ik wel leuk maar wanneer gaan wij Rijsel nu zien :-).” Merci aan vriendin Nathalie, dochter Nore en dochter Fie voor het leuke gezelschap. Dikke pluim voor Fie voor de fantastische foto’s!

4 Comments

 1. 4.19.15
  jackie said:

  Opgelet: het is la huitrière en niet la huitière.
  Groetjes

 2. 2.26.17
  Patsy said:

  En volgens mij is la huitrière niet meer

  • 3.1.17

   toch spijtig. Ik moet dringend nog eens naar Rijsel gaan

Comments are closed.