Rumtopf

Seizoensfruit, een portie rum en wat suiker, meer had mijn grootmoeder niet nodig om jaarlijks een heerlijke rumptopf te bereiden. Sinds een paar jaar zet ik deze traditie verder en start ik in juni met aardbeien, frambozen en aalbessen. Stoppen doe ik in oktober met de laatste appels en noten. Nadien blijft alles even ’trekken’ en organiseren wij de eerste proeverij rond Kerstmis. Heb je zelf geen erfstuk dan kan je ongetwijfeld terecht in een Kringwinkel of vind je er nog ééntje op de rommelmarkt. Veel succes…

Wat heb je nodig? 500g fruit (volgens het seizoen: aardbeien, aalbessen, bosbessen, abrikozen (zonder pit), pruimen (zonder pit), peer, druiven (zonder pit), noten (zonder vel en in kleine hoeveelheden),…), 200g fijne suiker en rum.

Hoe ga je te werk? Doe het schoongemaakte seizoenfruit in zijn geheel of in grote partjes in een grote schaal en giet er de suiker over. Laat dit mengsel een paar uurtjes trekken. Leg het fruit vervolgens in de rumtopf (doe dit zachtjes  om zoveel mogelijk geblust fruit te voorkomen. Overgiet het fruit nadien met rum tot de vruchten onderstaan. Leg een schoteltje op de vloeistof zodat het fruit goed blijft onderstaan en niet in contact kan komen met de lucht. Dek de pot goed af en zet weg op een donkere plaats. Herhaal deze werkwijze elke maand met lekker seizoensfruit.

Serveren : als een dessertsaus of als een heerlijke borrel…

Geef een reactie