Pens op een stokje

Ik hou van tradities en zeker als tradities overeind blijven ben ik dolgelukkig. Onze slager Rik past perfect in dit verhaal. De slagerij oogt nostalgisch en doet mij wegdromen naar mijn kindertijd. De houten kapblok, de vleeshaken en een assortiment dat voor 90% bestaat uit eigen bereide vleeswaren, maken deze beenhouwerij echt authentiek. Schitterend vind ik het als Rik nog voor je neus de koteletten kapt of ‘americain préparé’ bereidt. Op maandagmorgen moet je er zeker zijn.  Zo tegen 11 uur zijn er verse pensen (of trippen in het Denderstreeks). Wees er maar vlug bij want zeker op dinsdag zit hij vaak door zijn voorraad heen. Thuis zijn wij er allemaal verlekkerd op. Koud uit het vuistje, gebakken met appelmoes of krieken of zoals mijn wederhelft ze het liefste heeft, met eieren en aardappelen gebakken in één pan, het gaat er vlotjes in. Genoeg culinaire uitdagingen dus om met pensen aan de slag te gaan. Zo serveerde ik onlangs dit hapje dat ik bij de barbecue. De schijfjes pens werden kort aangebakken op de barbecue en de appel&kaneel dip zorgt voor extra pit.

Wat heb je nodig? 1 witte en 1 zwarte pens, aperitiefstokjes, boter, 3 appels, 3 el rietsuiker, 1 kaneelstok, 2 el cashewnoten, 2 el rozijnen, 50g Loonse appelstroop, 1 dl azijn.

Hoe ga je te werk?  Schil de appels en snij ze in blokjes, bak ze vervolgens aan in een flinke klont boter. Voeg ook de rietsuiker, de kaneelstok, de noten en de rozijnen erbij. Na een tweetal minuutjes zijn de appeltjes klaar. Bereid ook het sausje door de appelstroop aan de kook te brengen en te blussen met de azijn. Snij de pensen in schijfjes van een halve centimeter, steek ze decoratief op de aperitiefstokjes en bak ze mooi goudbruin aan op de barbecue of grill.

Geef een reactie