Galette derop! Mijn Denderstreekse samenvatting aan deze Franse klassieker. Minstens één keer per zomer schuif ik deze nonchalante taart de oven in. De combinatie van krokant koekjesdeeg, zachte amandelvulling en een royale lading zomerfruit maken de galette keer op keer onweerstaanbaar. Geen gedoe met bakvormen of zoeken perfectie—je maakt er gewoon je eigen koekje-taartje van. En weet je van deze taart nog leuker maakt? Je kan er zowel een zoete – met een variatie aan zomerfruit als een hartige variant met een leuke groentencombinatie van maken. Succes én ambachtelijke schoonheid zijn steeds gegarandeerd!
Wat heb je nodig?
Voor het taartdeeg:
200g bloem, 40g suiker, de zeste van 1 sinaasappel, een snuifje zout, 120g koude boter, 60ml ijskoud water.
Voor de vulling van de taart: 100g gemalen amandelen. 1 ei, 2 el vanillepoeder en 2 el rietsuiker.
Voor de fruitvulling:
400g abrikozen (kan ook met ander zomers steenfruit),2 el suiker en 2 el donkere rum, 1 el verse lavendel en een handvol gezouten pistachenoten.



Hoe ga je te werk?
Doe de bloem, suiker en boter in de keukenmachine en meng totdat er kruimels ontstaan en het mengsel lijkt op grof zand. Voeg de zeste, het snuifje zout en het koud water toe. Meng opnieuw in de keukenmachine tot je een stevig deeg bekomt.
Neem 2 vellen bakpapier en plaats het deeg er tussen. Druk het deeg plat met een deegrol en plaats het minstens 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de abrikozen in schijfjes van ongeveer 1cm. Doe het fruit samen met de suiker en de rum in een kookpot. Laat 5 minuten sudderen op een middelmatig vuurtje.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit in een cirkel van ongeveer 30-35cm. Prik het deeg in met een vork en laat ongeveer 5cm rand vrij.
Strooi 2/3 van het amandelmengsel in het midden en leg er het fruit mooi bovenop. Vouw dan de randen om. Klop het ei los en bestrijk de randen ermee. Bestrooi tot slot het fruit met de lavendel en de pistachenootjes.
Zet de galette 35-40 minuten in de oven en bak goudbruin. Haal uit de oven, laat afkoelen op een taartrooster en serveer met zure room of een bolletje vanille-ijs.