Far Breton, ginds geproefd, hier geprobeerd

Nog meer Bretagne met een echte lokale specialiteit : de far Breton! Iedere bakker heeft daar zo zijn eigen recept. De ene maakt het met rozijnen, de andere vervangt rum door cognac. Eén ding staat vast : de far Breton is superlekker en bovendien makkelijk om thuis te maken. Het doet mij qua werkwijze en smaak wat denken aan onze flan of aan die andere zomerse taart : clafoutis. De pruimen en de rum zorgen dan weer voor een aparte én vernieuwende combinatie.


Wat heb je nodig? 1l hoevemelk, 250g bloem, 200g fijne suiker, 5 eieren, 1 glaasje rum, 24 gedroogde pruimen zonder pit en wat extra bloem voor de pruimen.

Hoe ga je te werk? Breng de melk aan de kook. Meng de bloem met de suiker en de eieren. Voeg dit mengsel beetje bij beetje bij de melk toe en blijf goed roeren. Giet er vervolgens ook de rum bij. Wentel de pruimen even door de bloem (dit zorgt ervoor dat ze niet gaan zweven in de taart). Boter een bakvorm in en leg er de pruimen in en giet er ook het beslag bij. Laat eerst 10 min bakken in een oven van 200 graden. Verlaag nadien de oventemperatuur tot 170 graden en laat nog een 50-tal minuutjes verder garen. Een prik met een vork helpt je om de gaarheid te controleren.

Serveren en bewaren? Snij de far in dunne plakken en je kan het makkelijk een 4-tal dagen bewaren in de koelkast.  (recept gevonden in het boek De Smaken van Bretagne van Anouck Schuyesmans en Joris Delanghe)

Geef een reactie