Een weekendje chez les Ch’tis

Sinds kort hebben wij het geluk dat één van onze vrienden in Le Nord woont. Ze ruilden hun Belgische woonst in voor een charmante boerderij (met gite) in de buurt van Le Toucquet. Tijd dus voor een kort uitstapje (lees uitwisselingsproject van culturen en producten).

Omdat hun boerderij in het donker moeilijk te vinden was, spraken wij af in het plaatselijke café. Meteen werden wij ondergedompeld in de Franse cafécultuur. Een pint gaan pakken is er haast uitsluitend een mannenzaak. Er wordt gekust of toch minstens handje geschud als je je entrée maakt. Zo’n dorpscafé verkoopt ook meer dan drank alleen. Tabak, loterijbiljetten, kranten,…gaan er vlotjes over de toonbank. Omdat het café de enige ‘commerce’ is in het dorp kan je er op bepaalde dagen ook je brood, kaas en zelfs kartons champagne laten leveren.

Nadien ging het ‘culinair’ uitwisselen gewoon verder. Wij brachten Duvel, Aalsterse vlaaien en Geraardsbergse mattentaarten mee. Maar onze streekspecialiteiten wogen niet op tegen wat wij op tafel kregen : oesters met champagne gevolgd door de beste fruits de mer die ik in jaren gegeten heb. De poten van koningskrab behoren sinds gisteren tot mijn nieuwe favoriet.

Misschien wel de leukste ervaring was het bezoekje aan de plaatselijke markt. Veel stelde het niet voor maar ik waande mij in een scene van ‘Bienvenue chez les Ch’tis en kocht er zelfs T’chiot Biloute (een plaatselijke kaasspecialiteit gerijpt in bier en met deze mooie serveertip : Sors le de l’frigo 2 heures avant de l’met dans t’ bouc c’est toudis meilleur).

Geef een reactie