Stoemp met wortelen

Stoemp is zo één van de gerechten waarop wij fier mogen zijn. Het is een klassieker uit de onze keuken, lekker authentiek maar ook eigentijds. Bovendien kan je er alle kanten mee op: naast de klassiekers met prei en witloof is er ook plaats voor verrassende combinaties. Al eens stoemp als aperitiefhapje of een stoemp met eekhoorntjesbrood geprobeerd? Of wat dacht je van een stevige wortelstoemp….

Wat heb je nodig? 1kg bloemige aardappelen, 600g wortelen, 1 ajuin, verse tuinkruiden (tijm, bieslook, laurier…),3el rietsuiker, peper, zout en nootmuskaat om het geheel wat af te kruiden

Hoe ga je te werk? Schil de aardappelen en breng aan de kook in licht gezouten water. Prik met de punt van een aardappelmesje in de aardappelen, als je geen weerstand voelt is hij klaar. Giet de aardappelen af en stamp vervolgens de aardappelen fijn.Schil de wortelen, snij ze in schijfjes of reepjes. Snipper de ui fijn en stoof aan in wat boter aan voeg de wortelen, een scheutje water en de tuinkruiden toe.  Laat stoven tot ze gaar zijn.Nu maken wij de echte stoemp, voeg de wortelen bij de fijngestampte aardappelen en stamp het geheel nogmaals fijn. Voeg op het laatste moment de rietsuiker toe.

Geef een reactie