Moussaka : Heerlijk, eenvoudig Grieks

Planning, niet echt mijn sterkste kant…Maar op de vraag ‘wat eten wij vandaag?’ ben ik steeds voorbereid. Meestal heb ik de avond ervoor of ’s morgens al de nodige voorzieningen getroffen en gebeurt het maar zelden dat ik nog de supermarkt moet induiken. Een goed frigo- en diepvriesbeheer is verder ook een belangrijke bondgenoot. Vers gemaakte groentesoep gaat in porties in de diepvriezer in en kant-en-klare sauzen heb ik steeds binnen handbereik. Daarom ben ik ook een echte ‘ovenschotelfan’. Veel werk om het in grote porties te maken, maar zo gemakkelijk als je (zoals vanavond) een portie uit je frigo neemt en het enkel maar in de oven hoeft te zetten. Het leven is immers meer dan koken alleen….

Wat heb je nodig? 750g gehakt (liefst lamsgehakt), 2 aubergines, 250g champignons, 6 grote aardappelen, 1 blokje fetakaas, 1 pakje gruyèrekaas, melk, bloem, 1 ajuin, 1 blik tomatenstukjes, peper en zout, 1 knoflookteentje, olijfolie en boter.

Hoe ga je te werk? Snij de aubergines en de champignons in schijfjes en bak ze aan in veel olijfolie. Stoof in een andere pan de ui en het knoflookteentje aan en voeg nadien het gehakt toe. Als het gehakt gebakken is, voeg je de tomatenstukjes toe en laat je het geheel nog een kwartiertje sudderen. Schil de aardappelen, kook ze in gezouten water gaar en maak een vloeiende kaassaus met de boter, de bloem en de melk. Nu alle ‘onderdelen’ bereid zijn, kan het laagjes leggen beginnen : eerst het gehaktmengsel dan een laagje aubergines en champignons, vervolgens de aardappelschijfjes en de verbrokkelde feta en afwerken doe je met de kaassaus.

Dranksuggestie? Onlangs kregen wij van onze buren een fles ouzo of plomari cadeau. Volgens de mooieverpakking ‘Greece’s favourite’. Testen of dit klopt?

Geef een reactie