Zachtgegaarde rosbief met rode wijn-reductie

‘Een reductie van rode wijn’, klinkt dit niet sjik? Moest ik het lezen in een kookboek dan zou ik er nooit aan beginnen. Maar wie niet waagt, niet wint en vaak moet je eerst iets ‘zien maken’ om overtuigd te raken. Dit gerecht is een ode van de pure smaak. Je neemt een stevige rosbief en laat dit zachtjes garen (op een temperatuur van 80 graden) en je laat het sausje in een paar uurtjes ‘reduceren’ tot een pure smaakexplosie. Kan koken nog eenvoudiger zijn, als je gewoon je tijd neemt om iets verbluffend op tafel te toveren.

 Wat heb je nodig? Een stevige rosbief , boter, peper en zout, 1l kalfsfond, 5dl rode wijn, 1dl rode wijnazijnven paar lepels honing

Hoe ga  je te werk? Bak de rosbief eerst kort aan in de pan en zet het nadien anderhalf uur in een oven van 80 graden. Dit lijkt een heel lage temperatuur maar dit zorgt ervoor dat het gebraadje zachtjes kan garen en mooi rood / rosé blijft. Voor de rode wijnreductie doe je de rode wijn, de kalfsfond, de rodewijnazijn en de honing in een kom en aat je het zachtjes inkoken tot je een stevig sausje bekomt. Belangrijk om eerst nog even te proeven en als het te zurig is, voeg je nog wat extra honing toe.

Nog een serveertip

  • Heerlijk met boontjes, oesterzwammen  en een zoete toets (veenbessen, kumquats)
  • Maak met het braadvocht ook nog een heerlijk pepersausje.
  • Dit gerechtje kan ook perfect met een reebok of everzwijngebraad

Geef een reactie