Elegant duo van grijze garnaal (recept van Roger Van Damme)

Goede dingen bestaan uit twee. Dit gerecht is daar het perfecte voorbeeld van.  Het idee is van de hand van sterrenchef Roger Van Damme en verscheen een paar maand geleden in De Standaard Magazine. Met oudejaar pakte ik er al eens mee uit en sindsdien komt dit gerechtje regelmatig op tafel. Nu de garnaal deze week in de kijker staat en ze op hun best zijn, lijkt het mij het geknipte moment om dit weer eens op tafel te toveren.

Voor de garnaalkroketten

Wat heb je nodig? 300g garnalenbouillon, 15cl melk, 55g boter, 60g bloem, 4 blaadjes gelatine, citroensap, 350g gepelde grijze garnalen, 1tl cayennepeper, 2 eiwitten, wat bloem en paneermeel

Hoe ga je te werk? Maak eerst een dikke bechamelsaus met boter, bloem, melk en de garnalenbouillon. Week de gelatineblaadjes in koud water en knijp ze uit. Neem de saus van het vuur en roer er de gelatineblaadjes door. Dep de garnalen droog, voeg er de cayennepeper en het citroensap bij en roer door de saus. Laat de saus een nachtje opstijven in de koelkast en maak er nadien bolletjes van en wentel ze één voor één achtereenvolgens door de bloem, het stijfgeklopte eiwit en het paneermeel. Verwarm je friteuse en bak ze mooi goudbruin op 180gr.

Voor de tomaat garnaal

Wat heb je nodig? 4 grote tomaten, 200g grijze garnalen, verse tuinkruiden (peterselie, bieslook,…)en 2el mayonaise

Hoe ga je te werk? Eerst de tomaten ontvellen door een kruis in hun poep te maken en ze 10 seconden in kokend water onder te dompelen. Nadien snijden wij het hoedje van de tomaten af en halen wij de pitjes eruit. De garnalen mengen met de verse kruiden en met dit mengsel de tomaten opvullen.

Avocadosausje

Wat heb je nodig? 2 rijpe avocado’s, peper, zout  en 2el rietsuiker

Hoe ga je te werk? Schil de avocado’s, plet ze fijn en voeg rietsuiker en peper en zout toe.

Geef een reactie