Brouwerij Van Den Bossche

Wat doen foodies als ze een dagje verlof hebben? Juist ja, die stappen hun auto in en gaan op zoek naar leuke culinaire verhalen én producten. Naast een zoektocht naar de beste pensen van de streek belanden wij (per toeval) bij Brouwerij Van Den Bossche in Sint-Lievens-Esse. Wij werden er met open armen ontvangen door Claire, de dame des huizes. Ze trakteerde ons op een interessante rondleiding in de brouwerij…

Een familiebrouwerij met een geschiedenis…

In 1897 startte ene Arthur Van Den Bossche een brouwerij op het dorpsplein van Sint-Lievens-Esse, waar ze nog steeds gevestigd is. Arthur was getrouwd met een dochter Callebaut. De familie Callebaut had toen zowel een brouwerij als een chocoladefabriek. Na de dood van Arthur Van den Bossche in 1925 zijn het zijn vrouw en later twee van zijn zonen Willy en Marc die de brouwerij hebben uitgebouwd tot een bloeiend bedrijf. In 1975 komt Ignace Van Den Bossche, zoon van Mark, als vennoot in de brouwerij en in 1981 wordt hij zaakvoerder. Vanaf dan werd het bedrijf gemoderniseerd. Vandaag de dag staat de 4de generatie (Bruno en Emmanuel, zonen van Ignace) volop mee aan de roerkuip.

Naast het Pater Lieven-bier is Brouwerij Van Den Bossche vooral gekend voor zijn Buffalo, een biertje met een leuk verhaal.  Zo zou de creatie van het Buffalobier zou in 1907 per ongeluk gebeurd zijn. In dat jaar sloeg het Amerikaanse circus Buffalo Bill zijn tenten op het dorpsplein op. De brouwersgasten vroegen hun baas of zij tijdens het koken van het bier naar de middagvertoning van het circus mochten gaan. Ze betaalden een jongen om tijdens de voorstelling op het vuur onder de brouwersketel te letten. De jongen had wel goed gestookt maar had te weinig in het wort geroerd zodat het bier licht verbrand was. Desondanks werd het bier toch vergist. Het resultaat was een zwaarder bier dat door het lange en intense koken een niet onaangename licht verbrande smaak had. Het bier wordt nog steeds op dezelfde manier gebrouwen. Alleen is het lange kookproces niet meer nodig door het gebruik van gebrande en karamelmouten. Deze zorgen voor de typische ‘gebrande’ smaak. Buffalo is een donker bier van hoge gisting dat het midden houdt tussen een zoete stout en een bittere stout. (bron Streekproduct.be)

En tot slot probeer ik binnenkort dit recept met Buffalo even uit…

Geef een reactie