Over kriekensoep en krieken op jenever

Bedankt kriekenboom, dankzij jou kan ik weer mijn uitgebreide collectie kookboeken induiken en receptjes zoeken. Omdat ik niet zo hou van confituur, zoek ik het meer in drankjes en soepjes. Dit zijn alvast een paar zaken die ik uitprobeerde…

Kriekensoep (te serveren als dessertsaus of bij een lekker stukje vlees)

Wat heb je nodig?: 1kg ontpitte krieken, 200g fijne suiker, 2dl water, 1 pijpje kaneel, 2 el Hasseltse jenever, 1 el maïszetmeel.

Hoe ga je te werk? Doe de krieken samen met de suiker, het kaneelstokje en het water. Laat dit mengsel zachtjes stoven. Als het soepje goed aan het pruttelen is, voeg je het maïszetmeel en de jenever toe…

Bewaren? Ik heb dit soepje ingevroren en zal het binnenkort serveren bij een vleesbrood of bij gebakken pensen.

En dan het ultieme familierecept : Krieken op jenever

Dit recept kreeg ik van mijn grootmoeder. Voor haar was het een jaarlijkse traditie om de rijke kriekenoogst te bewaren en er een heerlijke likeur van te maken. Aan deze krieken zit voor mij ook ‘een culinaire herinnering’. Toen ik als kind voor mijn grootmoeder iets uit de kelder moest halen, zat ik er af en toe stiekem aan. Ook nu als “grote mens” weet ik deze lekkernij best te smaken en serveer ik het maar al te graag als een afzakkertje.

Wat heb je nodig? 1kg krieken (niet overrijp en zonder steeltje), 300 g kristalsuiker en 1l jenever

Hoe ga je te werk?  Doe alle ingrediënten laagje per laagje in een echte Weck-pot. Deze pot laat je vervolgens in een week in het zonlicht staan zodat de suiker kan oplossen in de jenever. Nadien is het een paar maand  (of beter nog een jaar) wachten om deze lekkernij te proeven….

Geef een reactie