Van wei naar wij – red de Geraardsbergse mattentaart

Hoe transformeer je mattenwei van een traditioneel bijproduct tot een levendig verhaal van lokale innovatie? Laat je inspireren door het authentieke farm-to-table traject dat Tafelklap samen met Fair Food Affair opzette.

Over de klant

Stad Geraardsbergen is een charmant stadje in de Vlaamse Ardennen. Als trotse thuishaven van de mattentaart, een Europees erkend streekproduct en de legendarische Muur van Geraardsbergen wil ze haar toeristische troeven blijven uitspelen.

De uitdaging

De waarde van mattenwei als duurzaam restproduct van de mattentaart verdiende meer erkenning. De stad zocht naar manieren om dit erfgoed levend te houden en te innoveren.

De aanpak

We ontwikkelden een inspirerend farm-to-table verhaal met aandacht voor alle actoren in het verhaal

– Productie van een authentieke videoreeks met lokale makers

– Ontwikkeling van vernieuwende recepten met mattenwei

– Uitwerking van praktische toepassingen voor horeca en handelaars

– Verbinding van traditionele producenten met innovatieve ondernemers

Het resultaat

De aanpak veranderde een lokale landbouwoverschot in een boeiend verhaal van duurzaamheid, creativiteit en gemeenschapsverbinding – bewijs dat echte culinaire innovatie start met respect voor lokaal erfgoed.


“Nooit gedacht dat er zoveel verhaal in een restproduct als wei zat.”

— Rina Cosyns Visit Geraardsbergen