Vlierbloesem verwerken doe je zo

Trek je slippers aan en ga dit weekend op zoek naar vlierbloesems! Als je goed rondkijkt, zie je ze haast overal. Naast hun knappe verschijning hebben ze ook op culinair vlak heel wat mogelijkheden. Wat dacht je van limonade, beignets of zelfs een huisbereid aperitief op basis van deze mooie bloemetjes?

Voor je echt aan de slag gaat, geef ik je graag deze tips uit het boek “Vers uit de tuin” van Sarah Raven mee. “Vlierbloesems zijn op hun best in mei en juni. Pluk ze ’s morgens op een zonnige dag, liefst enkele dagen nadat ze zijn uitgekomen: elk bloemetje is dan geopend, rijk aan stuifmeel, zoet en geurig. Naarmate de bloemetjes witter worden, vervliegt het stuifmeel en wordt de smaak veel minder uitgesproken. Wacht in elk geval niet tot de bloemetjes bruin worden want dan ruiken ze meer naar kattenpis.”

Na de pluk is het tijd om je keuken in de duiken en deze recepten uit te proberen. Hou ook een theedoek en een zeef bij de hand want deze bloempjes hebben veel beestige fans :-). Weck-en leuke confituurpotten zijn verder ook handig om je voorraad te stockeren.

Vlierbloesemgelei, ideaal bij gerookte forel, vleesbrood of paté. Ook de combinatie vlierbloesemgelei met mascarpone is een geweldig dessertsausje.

Wat heb je nodig? 15 vlierbloesemschermen, 5dl water, 2 citroenen, 500g geleisuiker en een paar leuke confituurpotten

Hoe ga je te werk? Spoel 15 vlierbloesemschermen in water, leg ze in een kom en overgiet met 5dl water en het sap van 2 citroenen. Zet het vervolgens op een koele plaats weg en laat het een nachtje trekken. Giet tot slot het vocht door een zeef en meng dit vocht met 500g geleisuiker. Zet dit mengsel op het vuur en laat een viertal minuutjes doorkoken. Doe tot slot de gelei in een paar leuke confituurpotten en zet weg voor later gebruik….

Vlierbloesemlimonade : een fantastische limonade die je moet in huis hebben.

Wat heb je nodig? 2l bronwater, 9 vlierbloesemschermen, 2 limoenen, 1cm verse gember, 200g rietsuiker.

Hoe ga je te werk? Doe de bloesem in een ruime kom (controleer of alle beestjes eraf zijn), voeg 1 in schijfjes gesneden limoen en de fijngeraspte gember toe en overgiet met water. Zet deze kom weg op een koele plaats en en laat minstens 24 uur trekken. Giet deze vloeistof na een dagje door een zeefdoek, voeg rietsuiker en het sap van de andere limoen toe, roer alles goed door mekaar en zet nog een dagje weg. Nadien doe je de limonade in een afsluitbare fles en zet je ze nog een paar weken weg in je frigo. Na een 4-tal weken begint dit goedje spontaan te bubbelen. Zalig toch.

Vlierbloesemazijn : interessante smaakmaker voor slaatjes.

Wat heb je nodig? 1l kwaliteitsvolle azijn, 3 el suiker en 10 vlierbloesemschermen.

Hoe ga je te werk? Neem een weckpot en doe de vlierbloesemschermen erin. Voeg de suiker en de azijn toe. Sluit goed af en laat een tweetal weken staan. Haal de azijn nadien door een zeef.

Vlierbloesembeignets : originele én kindvriendelijke traktatie.

Wat heb je nodig? 150g bloem, 2 eieren, 3 el olie, 2dl spuitwater, 8 vlierbloesemschermen en bloemsuiker.

Hoe ga je te werk? Zeef in een kom de bloem, voeg het zout, de eidooiers en de olie erbij. Giet er ook het spuitwater bij en roer goed tot je een glad deeg bekomt. Het deeg maak je tot slot extra luchtig met het stijfgeklopt eiwit er onder te mengen. Voor het bakken zelf, verwarm je de friteuse tot 170 graden. Net voor het bakken dompel je de vlierbloesemscherm in het beslag en nadien meteen in het frietvet. Alleen zo vermijd je dat ze gaan samenklitten en een dikke bol gaan vormen.

En dan mijn absolute favoriet : vlierbloesemgranité of de basis voor tal van aperitiefjes.

Wat heb je nodig? : 1,5l bronwater, 1,5 kg suiker, 3 bio-citroenen in schijfjes en 20 grote vlierbloesems.

Hoe ga je te werk? Voeg alle ingrediënten samen, roer goed en laat zes dagen trekken. Roer dagelijks minstens 2 keer in deze kom. Giet het brouwsels na zes dagen door een zeefdoek, giet in het een stevige diepvriesdoos en vries de siroop in. Door het hoge suikergehalte zal de siroop nooit echt hard worden.

Serveer- of dranktip : 1/3 spuitwater, 1/3 gin en 1/3 van deze granité. Bij het opdienen van de aperitief, rol je met een ijsschep (of schepje voor meloenbolletjes) bolletjes van de siroop waarna je er het water en de gin/wijn/champagne aan toevoegt.