Feestelijke briochebroodjes met smeuïge ovenkaas

De komende feestdagen worden beslist anders. Je kan het dan beter maar beter in stijl doen, denk ik dan. Wij gaan dit jaar voor een outdoor kerst en zetten de talloorkes voor de gelegenheid buiten. In de komende weken trakteer ik je daarom op een leuke reeks van inspirerende gerechten die je gezellig buiten rond een vuurtje kan serveren. Wat denk je van deze briochebroodjes om gezellig de feestavond te starten? Ze zien er niet alleen beeldig uit, ze zijn ook geweldig om te maken en je kan er ook andere vormen – een kerstboom bijvoorbeeld- mee maken. En over de smaak heb ik ook niets dan lovende woorden.

Wat heb je nodig? 

Voor de broodjes : 350g bloem, 200g boter (in kleine blokjes), 4 grote eieren, 30g suiker, 7g droge gist, 5g zout, 20ml melk, ½ kl speculooskruiden.

Voor de vulling: rozijnen, vijgen, veenbessen, noten,… (hoeft niet maar is wel verrassend)

Voor de kaas: 1 kleine Vacherin Mont d’Or of camembert (250g), 1 takje verse tijm en of rozemarijn.

Voor de afwerking : 1 eigeel, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 kl sesamzaadjes, 1 kl maanzaadjes

Hoe ga je te werk? 

Een dag op voorhand:  Meng de eieren met de melk en klop het mengsel wat los. Meng in een andere kom de bloem met de droge gist, de suiker en de speculooskruiden. Voeg het ei-melkmengsel en de boterstukjes (een voor een) toe en meng er als laatste ook het zout onder. Laat nog nog een vijftal minuten. Het deeg zal eerder op een cakebeslag dan op een klassiek brooddeeg lijken.Dek de kom af met vershoudfolie en laat een nachtje rusten in de koelkast. 

De dag zelf: Haal het deeg uit de koelkast en strooi wat bloem op de werkoppervlak. Verwijder de plastiek verpakking van de kaas en plaats de kaas in het midden van de bebloemde bakschaal. Verdeel het deeg in vier gelijke delen. Verdeel elk deeltje nog eens in vier gelijke delen en maak van elk lapje deeg een mooi bolletje. Deze handeling kan je vergelijken met vleesballetjes draaien. Je kan elk balletje ook vullen met rozijnen, noten, veenbessen.

Leg elk bolletje op de bakschaal. Begin aan de rand van de kaas en laat altijd een halve centimeter tussen ieder deegbolletje. Na het rijzen sluiten de bolletjes mooi aan. Vorm een eerste cirkel en nadien nog een tweede cirkel. Let erop dat je altijd voldoende afstand tussenlaat. 

Laat  het briochebrood 40 minuten rijzen in de oven op 30 graden. Haal nadien uit de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden.Strijk de broodjes in met het eigeel en versier met sesam- of maanzaadjes. Maak een paar inkepingen in de kaas en stop er wat rozemarijn en tijm in. Schuif het aperobrood in de oven en bak goudbruin.Serveer op een mooie aperoschotel én geniet.