De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Sofie Vanrafelgem

Kom binnen en zet u. In wiens smakelijke bubbel zijn we vandaag beland….Ik ben Sofie Vanrafelghem en mijn wereld draait rond bier. Dat mag je vrij letterlijk nemen. Naast schrijven voor Het Laatste Nieuws (bierrubriek in de Weekendkrant) mag ik als bierexpert regelmatig babbelen over het mooie gerstenat in de media. Met Sofie’s World begeleid ik horeca, toerisme en brouwerijen wereldwijd op het gebied van bier trends, foodpairing, marketing (brand identity) en communicatie. Mijn missie is zo veel mogelijk mensen laten kennismaken met de schoonheid van deze onderschatte drank. 

2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van corona. Welk nieuwsfeit / moment is jou het afgelopen jaar het meeste bijgebleven? Het interview van Linde Merckpoel met verpleegster Elien. Je verneemt dagelijks de Coronacijfers, maar haar verhaal toonde de werkelijkheid achter de cijfers. Nu nog vind ik dat we niet altijd genoeg stilstaan bij het feit dat er achter het cijfer van dagelijkse cijfers het verhaal zit van echte mensen die de strijd tegen Corona verloren.

In 2020 maakten wij van ‘take away – afhalen’ een echt werkwoord.  Welke horeca-zaak heeft op jou echt een indruk gemaakt toen je jouw bubbelmaaltijd ging afhalen en waarom?Vele horecazaken hebben een prachtig afhaalmenu. Ik was echt onder de indruk van hoe zo vele horecazaken de moed niet lieten zakken en meteen aan de slag gingen met het ontwikkelen van een take-away aanbod.

Wie verdient volgens jou de titel: man of vrouw van het jaar 2020? Dan kies ik voor de zorgsector. Welke onmenselijke inspanningen zij hebben moeten leveren en nog leveren om zo veel mogelijk mensen te helpen, dat valt niet te bevatten. Zelf weet ik uit eerste hand hoe hun werk van onschatbare waarde is. Dankzij een super team van dokters en verpleegkundigen in het UZ Gent heb ik een hele poos geleden de strijd tegen botkanker gewonnen. 

Hopelijk kunnen alle horecazaken snel hun deuren openen. In welke zaak reserveer je dan meteen een tafeltje en waarom? Ondertussen hebben we al een grote wishlist opgebouwd. Daar zitten een aantal favorieten tussen waar ik enorm naar uitkijk, zoals een boven het houtvuur gegrilde côte à l’os in ’t Nieuw Museum te Brugge. Of het smullen van een delicieuze plato bato in Brasserie De Post te Gavere. Of sippen van een heerlijk bier bij kaarslicht in Herberg De Avonden. Of genieten van een romantisch diner in het restaurant Maste in Gent. Chef-kok Sam Van Houcke tovert er culinaire pareltjes op je bord. 

Comfort food kunnen wij de laatste tijd wel gebruiken. Welk gerecht biedt jou altijd troost? Tijdens deze winterse dagen smaakt een klassieke hutsepot heerlijk. En het is misschien a-typisch als comfortfood, maar je kunt me altijd gelukkig maken met mosselen. En vaak is witte wijn de evidente keuze, maar mosselen bereid in bier zijn echt niet te versmaden. Twee van mijn favoriete recepten.

Kerst vieren wordt dit jaar op zijn minst gezegd ‘speciaal’. Welk menu / formule heb jij in gedachten om er toch een gezellig feest van te maken?Dit jaar maken we er gewoon een zeer mooie avond van met ons twee. Daarom koos ik ervoor om geen vier- of vijfgangenmenu te koken, maar te gaan voor een avond van hapjes. Filosoferen, debatteren en genieten van een cliché kerstfilm terwijl we genieten van meerdere kleine gerechten. Daar kan ik zo van genieten. 

Ook de jacht naar cadeautjes zullen wij anders moeten organiseren. Heb jij leuke tips voor onder de kerstboom? (kookboeken, keukenspullen, lokale winkeltjes, leuke webshops?)  Iets wat ik echt wil aanraden, is om te kiezen voor lokale producten als cadeau. En wat is er meer lokaal als drank dan bier? Ik geef alvast wat inspiratie mee om je bierliefhebbende vrienden en familie gelukkig te maken met een geschenkmand. Kijk eens op deze leuke Belgische webshops waarin je een aanbod van bijzondere bieren zult terugvinden.
Huis van de Geuze
BeerFreakChick
Bier Bazaar
Geeft al die keuze je eerder stress? Geen zorgen, veel drankenhandels stellen zeer mooie bierpakketten samen. Check zeker eens Bierhalle Deconinck te Vichte en Dranken Geers te Oostakker. 

Wij hebben DO IT YOURSELF weer helemaal herontdekt. Op welk persoonlijk DIY-project ben jij bijzonder fier? Ik ben dol op patisserie en bakken, maar met mijn hectische leven vind ik er meestal geen tijd voor. Tijdens de lockdown heb ik het plezier van het bakken helemaal herontdekt. 

Het is en blijven een bizarre tijden. Welk nobel initiatief wil jij in de komende weken opzetten om mensen die het nu extra moeilijk hebben, een hart onder de riem te steken? (kaartjes sturen, koekjes bakken, vrijwilligerswerk,…)Aan het begin van de eerste lockdown zijn we gestart met een virtueel café op Sofie’s World om de brouwers een hart onder de riem te steken. Vorige maand schreef ik een stuk voor HLN over hoe brouwerijen deze Coronacrisis beleven, en het bleek dat bijna allemaal het moeilijk hebben. Het gaat gemiddeld over minimum 60 % verlies. Daarom gaan wij ons virtueel café verder zetten. In plaats van tijd te besteden aan het opzetten van betalende online tastings heb ik beslist om die tijd in ons virtueel café te steken, en dat zal gratis toegankelijk blijven voor iedereen. 

Hocus, pocus, pats…..in 2021 tover ik mij naar…..Welk (uitgesteld) reisje boek je meteen als het weer wat veiliger wordt? Londen, New York, Parijs, …er zijn zo vele plekken waar ik graag terug naartoe wil en zo vele plaatsen die we nog willen ontdekken. Toch kijk ik er vooral naar uit om de research voor mijn nieuwe boek verder te zetten. Op zoek naar de beste biercafés van Wallonië had ik net voor de lockdown ongeveer 150 Waalse cafés bezocht, maar ik heb er nog minstens evenveel te gaan. Het boek is gepland om in de herfst van 2020 te verschijnen. Samen met uitgeverij Lannoo hoop ik dat het boek een duwtje in de rug zal geven van de vele cafés die deze wel zullen kunnen gebruiken.