De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Ann van Osérieux

Kom binnen en zet u. In wiens smakelijke bubbel zijn we vandaag beland….Ik ben Ann, een +50-er die zich dixit haar 2 uit de kluiten gewassen zonen nog altijd als een tiener gedraagt. PR addict bij oSérieux!, food tailor bij Seriously Food, al heel lang getrouwd met Roel, stapelgek op onze hond, West The Spaniel (ja hij heeft een eigen instagramaccount) en zot van weekendjes aan zee. 30 jaar geleden ben ik verliefd geworden op Brussel en elke dag opnieuw voel ik me hier écht in mijn sas. Mijn hele leven draait rond FOOD. Ik vind het heerlijk om lekker te koken (of te genieten van de kookkunsten van mijn jongste) met een perfect passend wijntje erbij natuurlijk☺ En voor mijn job heb ik al mogen samenwerken met en culinair genieten bij heel wat topchefs … lucky me☺☺☺


2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van corona. Welk nieuwsfeit / moment is jou het afgelopen jaar het meeste bijgebleven? De eerste dag van de lockdown in maart. Die dag ga ik nooit meer vergeten. Plots na jaren een driedubbele fulltime combineren met gezin én vrienden, viel mijn actieve leventje plots stil. Geen meetings, geen lunches, geen contacten… Het voelde, en voelt trouwens nog altijd, alsof ik maar niet wakker werd/word uit een slechte droom.

In 2020 maakten wij van ‘take away – afhalen’ een echt werkwoord. Welke horeca-zaak heeft op jou echt een indruk gemaakt toen je jouw bubbelmaaltijd ging afhalen en waarom? De box van LESS staat voor altijd op mijn netvlies gegrift. Niet alleen omwille van de overheerlijke én super gemakkelijk te serveren gerechten maar ook door het moment zelf. Tijdens de 2de lockdown werd mijn papa 82. Ik heb mijn bubbel megabeperkt (trouwens mijn 2 zonen doen dat ook, wat ik écht megacool vind) zodat we mijn ouders kunnen blijven bezoeken. Mijn mama had de tafel “coronaproof” gedekt -lees grote tafel van 8 voor 4-. Roel en ik aan de ene kant, mijn ouders aan de andere. En als je dan samen kan genieten van de creaties van Gert De Mangeleer, dat moment koester je toch voor altijd hé.

Wie verdient volgens jou de titel : man of vrouw van het jaar 2020?
Ik heb hier lang over na moeten denken. Welke bekende ga ik hier nomineren? Raar jaar. Ik werd van niemand écht heel warm. Ik ga dus voor een échte TOPvrouw. Een madame die van aanpakken weet: Ann Gijsens ik nomineer jou als vrouw van het jaar 2020. Ik bewonder Ann voor de manier waarop ze omgegaan is met haar borstkanker. Hoe ze megapositief bleef geloven dat ze zou genezen. Hoe ze tussen de chemokuren door toch haar drukke job als CEO van Impermo bleef verderzetten en thuis ook nog twee opgroeiende tieners in toom hield. Dat ze nu bij de genomineerden is voor de Trends Manager van het jaar is dan ook dubbel en dik verdiend!

Hopelijk kunnen alle horecazaken snel hun deuren openen. In welke zaak reserveer je dan meteen een tafeltje en waarom? Ik had een weekendje geboekt bij Le Sanglier des Ardennes met etentje bij Wout Bru of course. Ook mijn reservatie in december bij Comme chez Soi (één van mijn favorieten in mijn hometown Brussel én jaarlijkse traditie) viel in het water. Dus die staan sowieso weer op mijn lijstje. Ik heb al met megaveel chefs kunnen samenwerken voor mijn job. Bij Hof van Cleve ben ik nog nooit geweest. Misschien moet ik hier nu eens werk van maken voor we aan de 3de lockdown beginnen. Lijkt me perfect excuus om mijn hubbie te overtuigen, toch?

Comfort food kunnen wij de laatste tijd wel gebruiken. Welk gerecht biedt jou altijd troost? Dit is dé makkelijkste vraag. Mijn mama haar homemade zuurkool natuurlijk! Daar word ik instant blij van. Simpel, maar o zo lekker. Het recept? Anniek, ik heb hier een blogpost over gemaakt op seriously food. Goed als ik dat al deel? Hierbij de link.

Kerst vieren wordt dit jaar op zijn minst gezegd ‘speciaal’. Welk menu / formule heb jij in gedachten om er toch een gezellig feest van te maken? Wij gaan met kerstavond altijd naar mijn ouders in Achel. Altijd een speciaal momentje, met de kids én mijn zus die uit LA overkomt. Hoe dat dit jaar allemaal gaat lopen? No idea… Traditioneel bestellen wij bij Marc van Food Emotions. Keitoffe kerel, jeugdvriend van mijn zus én goeie kok. Ieder jaar opnieuw smulplezier gegarandeerd!

Ook de jacht naar cadeautjes zullen wij anders moeten organiseren. Heb jij leuke tips voor onder de kerstboom?Mijn jongste kookt graag. Ga hem nog eens een paar goeie keukenmessen kopen bij Coutellerie Du Roi, eekn eitof winkeltje in hartje Brussel. In dezelfde galerij ligt ook een fantastische sigarenshop en onze oudste rookt graag een goeie sigaar. Lekker makkelijk! Voor mijn zus ga ik een masklace bestellen bij cByCharlie. Voor mijn hubbie, heb ik een speciale boekeditie van Francorchamps formule Ickx gekocht, gemaakt door Belgische artiest Benoît Deliège. En ikke? Ik droom van een ring die ik gezien heb bij Celine Roelens in Gent. Echt de max, spijtig dat mijn man geen socialmedia freak is en deze post dus zeker en vast niet zal zien☺☺☺

Wij hebben DO IT YOURSELF weer helemaal herontdekt. Op welk persoonlijk DIY-project ben jij bijzonder fier? Op mijn 52ste ben ik weer aan het studeren geslagen. Een postgraduaat Digital business aan de KDG in Antwerpen. Supertoffe ambiance dankzij niemand minder dan Clo Willaerts. Mijn gasten verklaren me voor gek, maar ik voel me terug jong!

Het is en blijven een bizarre tijden. Welk nobel initiatief wil jij in de komende weken opzetten om mensen die het nu extra moeilijk hebben, een hart onder de riem te steken? Ik stuur mijn beste vriendinnen vaak een “keep it up” berichtje. Een leuke foto met een toffe quote. Een whatsapp met positieve vibes die rondvliegen. In de eerste lockdown had ik postkaartjes gestuurd van Kaart Blanche en daar heb ik megaveel goeie reacties op gehad! En mijn dagelijkse goeie daad? Ik maak tijdens mijn ochtendwandeling met de hond iedere dag kappellekes bij oude mensen in de buurt. Die vaak alleen zijn en die genieten van mijn 5 minuten gebabbel over koetjes en halfjes. Heerlijk toch!

Hocus, pocus, pats…..in 2021 tover ik mij naar…..
Welk (uitgesteld) reisje boek je meteen als het weer wat veiliger wordt?

Een bezoekje aan mijn zus in LA, een bezoekje aan mijn schoonzus in Santa Fe, een weekje naar Finland met mijn bestie, een weekje skiën met de kids & husband, 3 weken rondtrekken in Namibië en Botswana, een weekje naar de vissen kijken in Egypte,… oeps, denk dat 2021 te kort gaat zijn voor al mijn plannen☺☺☺☺ Maar zoals Walt Disney zei: als je het kunt dromen, kun je het ook doen!