De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Annelies van Een Lepeltje Lekkers

Kom binnen en zet u. In wiens smakelijke bubbel zijn we vandaag beland….Hallo Anniek en lezers! Ik ben Annelies, woon samen met mijn man en dochters van 8 en 11 in Gent en ben een verstokte liefhebber van het goede leven. Op mijn blog Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die ook nog eens verrassend snel klaar zijn. Je vindt mij ook op Facebook en Instagram.


2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van corona. Welk nieuwsfeit / moment is jou het afgelopen jaar het meeste bijgebleven? Alhoewel dit jaar niet de geschiedenisboeken zal in gaan als het meest vrolijke jaar, wil ik toch vooral de positieve momenten herinneren. Ik denk dan in de eerste plaats aan het voorjaar, tijdens de eerste lockdown, toen je ineens een merkwaardig samenhorigheidsgevoel kon waarnemen. Iedereen klapte voor de zorgverleners, en niemand stelde zich veel vragen bij de beperkende maatregelen omdat het collectief welzijn de overhand kreeg. Een beetje contradictorisch misschien, want ineens was iedereen op zichzelf aangewezen. Nu we allemaal beperkt waren tot onze eigen “bubbel”, voelden velen zich meer verbonden dan ooit. Mooie momenten in een voor de rest moeilijke periode.

In 2020 maakten wij van ‘take away – afhalen’ een echt werkwoord. Welke horeca-zaak heeft op jou echt een indruk gemaakt toen je jouw bubbelmaaltijd ging afhalen en waarom? In gewone tijden gaan wij vaak op restaurant. Niet altijd heel uitgebreid, maar wel regelmatig. Ik wil dan ook graag de lokale horeca steunen door af en toe een afhaalmaaltijd te bestellen. Op een zonnige lenteavond in juni bestelden wij een Vietnamees-geïnspireerd meergangenmenu van Eethaven. We werden werkelijk omvergeblazen door de zorg waarmee alles bereid was. Vergezeld van een boekje met de achtergrond van elk gerecht genoten wij op ons stadsbalkon van het ene na het andere culinaire hoogstandje. Zeker 8 verschillende bereidingen, en dat met zoveel zorg en liefde gepresenteerd… Echt fijn om zo de passie voor het vak te proeven.

Wie verdient volgens jou de titel : man of vrouw van het jaar 2020? Voor mij is in deze crisis eens te meer duidelijk geworden dat vooral het collectief telt. Niemand kan in zijn of haar eentje de wereld veranderen. Ik geef de titel van “Mannen en vrouwen van het jaar” dan ook graag aan alle mensen die zich elke dag belangeloos inzetten om anderen helpen. En dat hoeft niet per se met grote gebaren te zijn. De kok die gaat meehelpen in de voedselbedeling of die ene vriendelijke buur die de boodschappen voor een bejaarde kennis meebrengt: ook dat verdient een welgemeend applaus.

Hopelijk kunnen alle horecazaken snel hun deuren openen. In welke zaak reserveer je dan meteen een tafeltje en waarom? Het laatste restaurantbezoekje van 2020 zal misschien ook het eerste van 2021 worden: ik steek graag mijn voetjes nog eens onder de mooi gedekte tafels van Een twee vijf. We zijn er nu 2 keer gaan eten, en telkens was het top. Verfijnde creaties zonder tralala en met een attente bediening: ik hou ervan.

Comfort food kunnen wij de laatste tijd wel gebruiken. Welk gerecht biedt jou altijd troost?Ik heb gemerkt dat ik tijdens de hele coronacrisis nog meer dan anders terugval op comfort food. De verbindende en troostende kracht van een simpel potje zelfgemaakt eten verbaast mij keer op keer. Ik bedacht enkele maanden terug een gemakkelijke pasta met tomaat en scampi, en die heeft hier sindsdien regelmatig onze keukentafel gesierd. Het is koken zoals ik het graag doe: snel, gemakkelijk maar met veel smaak. Het water loopt mij alweer in de mond…

Kerst vieren wordt dit jaar op zijn minst gezegd ‘speciaal’. Welk menu / formule heb jij in gedachten om er toch een gezellig feest van te maken? Ik vind het eerlijkgezegd moeilijk om de knop om te draaien. In “gewone” jaren bedenk ik samen met mijn mama en zus het kerstmenu op een regenachtige zondagnamiddag, en koken we op 24 december een hele dag samen om ’s avonds gezellig te genieten. Dat zit er dit jaar – door de gekende redenen – niet in. Ik denk eraan om nog steeds samen een menu samen te stellen, en gewoon allemaal hetzelfde te koken in ons eigen “kot”. We kunnen terwijl Zoom laten openstaan, zodat we toch nog altijd gezellig babbels kunnen hebben of elkaar om raad kunnen vragen.

Ook de jacht naar cadeautjes zullen wij anders moeten organiseren. Heb jij leuke tips voor onder de kerstboom? Zelfgemaakte cadeautjes zijn dit jaar een must. Waarmee kan je meer liefde delen dan een doosje zelfgebakken kerstkoekjes, een zakje homemade granola of je eigen kruidenzout? In Gent heb ik een aantal favoriete adresjes om te gaan cadeau-shoppen. Ik denk spontaan aan Mus in een plas, Au bon marché en boekenhandel Paard van Troje. Ik ga in elk geval proberen om daar deze maand op een rustige ochtend nog eens binnen te springen.

Wij hebben DO IT YOURSELF weer helemaal herontdekt. Op welk persoonlijk DIY-project ben jij bijzonder fier? Ik ben absoluut geen knutselaar. In de keuken kan ik nog (beperkt) geduld opbrengen, maar als het op arts & crafts aan komt, ben ik een absolute kluns. Ik besteed dat liever uit aan mijn dochters. Dit jaar hebben ze mooie kersttekeningen gemaakt die we laten afdrukken op kaartjes. Zo krijgen alle vrienden en familie een gepersonaliseerd kerstkaartje in de bus!

Het is en blijven een bizarre tijden. Welk nobel initiatief wil jij in de komende weken opzetten om mensen die het nu extra moeilijk hebben, een hart onder de riem te steken? Ook hier ben ik niet de persoon van de grote ideeën en acties. Ik hou het graag klein en op mensenmaat. Op mijn blog ga ik een artikel publiceren met lokale handelaars in Gent waar ik de ingrediënten voor mijn kerstmenu koop. Ik hoop op die manier meer Gentenaars te inspireren om – nu nog meer dan ooit – lokaal en ambachtelijk te kopen.

Hocus, pocus, pats…..in 2021 tover ik mij naar…..
Welk (uitgesteld) reisje boek je meteen als het weer wat veiliger wordt?
Ook hier: ik heb geen grote plannen. Gewoon het terugwinnen van mijn vrijheid zou mij al enorm plezier doen. Ongepland naar de stad kunnen gaan om een koffietje te drinken, spontaan blijven hangen bij vrienden als ik de kinderen ga ophalen van een speelpartijtje, of misschien wel een informeel feestje voor mijn 40-ste verjaardag die eraan komt… Dat zou voor mij al genoeg zijn.