Feestelijk kalfsgebraad met een knipoog naar Tel Aviv

Ik ga op feestelijk op reis en ik neem mee….een sappig kalfsgebraad dat mij spontaan nostalgisch maakt. Mijn grootmoeder kon het als de beste klaarmaken en leerde mij de kneepjes van het vak. Ik gooi haar klassieke erwtjes & worteltjes over boord en haal mijn inspiratie uit de geweldige keuken van het Midden-Oosten. De kroketjes worden parelcouscous, de groenten krijgen een geroosterde variant. En het kalfsgebraad? Daar durf ik niet aan te raken.

Handig weetje bij dit gerecht : het is zowel warm als koud lekker en je kan er ook een heerlijke leftover-sandwich van maken. 
Extra tip : Wil je zelf met kalfsvlees aan de slag? Check dan zeker, de website van Gek Op Kalfsvlees.

Wat heb je nodig voor 4 personen?  1 kalfsgebraad van ongeveer 1kg, 1 el granaatappelmelasse (te koop bij de Turkse of Marokkaanse winkel),1 el ras-el hanout kruiden, 300g parelcouscous, 2 koolrabi’s, 4 rode bietjes,1 bussel wortelen, 1 granaatappel, 1 groentebouillonblokje, 1 handvol verse munt, 1 handvol platte peterselie, 2 el granaatappelmelasse,4 el olijfolie, 2 el melkerijboter, peper en zout.

Hoe ga je te werk?  Haal het kalfsvlees een halfuurtje voor je met jouw kookavontuur begint uit de koelkast. Maak de groenten schoon. Hou 100g van elke groente apart voor de bereiding van de parelcouscous. Snij het andere deel van de groente in grove stukken. Kruid de groente met peper en zout en voeg ook 2 el olijfolie toe.Verwarm de oven voor op 220 graden en rooster de groenten 20 minuten.  Kruid het kalfsgebraad met zout, peper en ras-el-hanout. Smelt de boter in een braadslede en korst het kalfsvlees langs alle kanten goed aan. Haal de groenten uit de oven en zet ze even weg.Verlaag de temperatuur van de oven naar 140 graden. Schuif het gebraad in de oven en laat het 60 minuten verder garen.Maak ondertussen de regenboogcouscous. Snij de overgebleven rauwe groente in reepjes. Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.Voeg in de laatste 4 minuten van de kooktijd de fijngesneden groenten en het bouillonblokjes toe. Haal de pitjes uit de granaatappel en meng ze onder de parelcouscous. Werk af met de fijngehakte tuinkruiden en de granaatappelmelasse. Haal het kalfsgebraad uit de oven. Laat vijf minuten rusten (zo zorg je ervoor dat het gebraad optimaal zijn sappigheid behoudt).Neem een schoon talloorke. Begin met de parelcouscous, leg er de sneetjes kalfsgebraad op en werk af met de geroosterde groenten. Heerlijk met hummus, tahin en versgebakken brood.