Zo maak je snel én eenvoudig paëlla

Jaren geleden schreef een vriendin op een klein bruin papiertje haar paëllarecept neer. Zomers ging het mee. Telkens als het buiten warm genoeg was, haalde ik het papiertje boven en gaf ik het nog wat extra vetvlekken. Om jullie thuis te laten genieten van deze ‘poepsimpele (slechts een halfuurtje voorbereiding) én bijzonder smeuïge Spaanse klassieker deel ik graag de digitale versie van dat kleine bruine papiertje…

Wat heb je nodig? 8 voorgebakken kippenboutjes, 2 kipfilets, 2 varkenssneetjes, 300g merguezworstjes, 10 sneetjes chorizo, 200g chipolata, 1 zakje calamaresringen (niet gepaneerd), 1 klein zakje zeevruchtenmix, 16 gamba’s, 20 mosselen, 2 citroenen, 2 doosjes gepelde tomaten, 1 groene paprika, 1 rode paprika, 4 ajuinen, 150g boontjes, 150g diepvrieserwtjes, 2el olijfolie, 1/2 bol look, 2 potjes saffraan, 500g rijst voor paella, 1,5l kippenbouillon.

Hoe ga je te werk?

Snij de ajuin fijn, plet de look en snij de chorizo in fijne blokjes en hou dit mengsel apart. Snij ook de andere groentjes fijn en zet ze even weg. Snij het vlees in kleine blokjes (voor de kippenfilet gebruik je best een aparte plankje.)

Giet olijfolie in de pan en bak het vlees kort aan. Haal het vervolgens uit de pan en bak de groenten en de calamarisringen kort aan. Haal ook dit mengsel uit de pan.

Voeg olijfolie toe en bak de ui-look-chorizomengsel stevig aan. Voeg de saffraan, het voorgebakken vlees, de groenten en de zeevruchtenmix toe. Roer er de rijst door en giet er de kippenbouillon en de gepelde tomaten over.

Laat goed sudderen en plaats de schotel (liefst met deksel) 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Controleer regelmatig en voeg indien nodig nog wat kippenbouillon toe. Voeg in de laatste 10 minuten van de ovenbereiding de voorgtgaarde kippenboutjes, de gamba’s en de mosselen toe.

Werk voor het serveren af met partjes citroen.