Streetfood in jouw kot : een broodje pulled pork

Ken je de foodtruck nog? Het is een restaurantje op wielen dat je graag meeneemt op een culinaire reis. Helaas moeten deze hippe rijdende keukens ook nog even in hun kot blijven. Er zit voorlopig niets anders op dan jezelf van een portie streetfood te voorzien. Ik begon alvast met het maken van mijn grote lieveling: pulled pork

Wat heb je nodig? Voor de pulled pork : 1kg vleesribben of een schoudergebraad (het vlees moet wat vettig zijn), 200ml barbecuesaus, (Heinz of een huismerk), 1 borrelglaasje whiskey of rum, 1 tl komijn, 1 tl (gerookt) paprikapoeder, 1 tl currypoeder, 1 tl garam masala, 1 tl venkelzaad, 1 el zout en 2 el kandijstroop.

Voor de garnituur: 150g sla,20 kerstomaatjes of 4 grote tomaten in schijfjes gesneden, 8 broodjes (pistolets zijn ideaal) , 1 portie chilibonen (kant-en-klaar gekocht), 1 portie witte koolsla en barbecuesaus.

Hoe ga je te werk? Laat het vlees een uurtje op kamertemperatuur komen. 
Meng alle kruiden met de stroop en het zout. Heb je niet alle kruiden in huis, kan je zelf je een samenstelling maken met de kruiden die je in huis hebt. Probeer wel kruiden te combineren die bij elkaar passen. Zout, zoet (in de vorm van stroop, honing of bruine suiker) en barbecuesaus zijn dan weer vaste waarden.

Verwarm de oven voor op 130 graden. Kies voor hetelucht. Wrijf het vlees in met de stroperige rub en leg het in een ingevette ovenschaal. Giet de barbecuesaus en de rum of whiskey over het vlees, bedek het vlees met een vel aluminiumfolie en schuif het in de oven.

Laat het vlees minstens 5 uur in de oven verder garen. Afhankelijk van de grootte van het stuk vlees kan deze baktijd voldoende zijn. Bij vleesribben bijvoorbeeld is dit voldoende, bij een gebraad mag je er gerust nog een 2-tal uurtjes bijrekenen. De pulled pork is klaar als je het vlees met behulp van 2 vorken uit elkaar kan trekken.

Haal de pulled pork uit de oven en laat het afgedekt onder aluminiumfolie een half uurtje rusten. Haal het vlees met 2 vorken uit elkaar en hou het warm. Neem jouw mooiste schotel en presenteer de pulled pork samen met de andere bijgerechten.

Enjoy your homemade streetfood, my dear.