De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Koen Verschaeren

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Ik ben Koen van Teveelkookboeken, een blog, die al even in de koelkast staat, maar nog alive & kicking op Instagram. Daarnaast werk ik als solution engineer bij ML6. Dat is een snelgroeiende startup gespecialiseerd in AI en big data. Regelmatig ben ik als Antwerpenaar vooral lost in translation door de West-Vlamingen op het werk maar deze job brengt me ook bij klanten in heel Europa. Dat is culinair bijzonder interessant.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Dit is moeilijk kiezen. Naast o.a. de Ottolenghi potluck bij Caroline en de table d’hôtes bij Anniek zeker de trip naar Tel Aviv en Jerusalem. Dat is echt rondlopen in een Ottolenghi kookboek. Op restaurant springt Pachamama in Londen er zeker uit. In hun vestiging in trendy Shoreditch is het een mix van Peruviaanse en Chinese keuken. De combinatie van frisse ceviche en bijvoorbeeld aardappel noodles met veel sesamolie werkt echt.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Ik ben niet zo’n feestliefhebber en ik hou niet van grote groepen mensen dus ik zou het zeer kleinschalig houden. Geen gedoe met op en top afgewerkte tafeldecoratie maar gewoon een goede mix van Chinese en Indische gerechten, gemaakt met lokale topingrediënten en zonder allerlei shortcuts. Dus vers gemaakte kruidenmixen en currypasta’s. Daarnaast zou ik ook een paar zeer lekkere thee’s uit Darjeeling en Taiwan voorzien.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Eigenlijk niets speciaals want de familie zijn geen avontuurlijke eters 🙂 Ik ga wel een poging doen om de top doughnuts van Breadahead na te maken. Ik ben de workshop gaan volgen in november dus tijd om aan de praktijk te beginnen.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? De snelheid waarmee mensen tegenwoordig meegaan in bepaalde discussies en trends. Hierdoor is alles zeer snel een zwart/wit of wij/zij verhaal. Daarom komt men zelden of nooit tot een duurzame lange termijn oplossing of durft men de kern van het probleem niet benoemen. Komt dit door de media die te weinig aandacht besteden aan degelijke onderzoeksjournalistiek? Of het onderwijs dat gewoon logisch denken en wat nieuwsgierigheid niet genoeg stimuleren? Of is er daar niet genoeg tijd, geld of kennis voor? Misschien zijn het bedrijven, een selectie van experten en de politiek die vooral, uit eigen belang, een bepaalde agenda willen doorduwen?

Daarnaast blijft ik ook met verbazing kijken hoe een groot aantal blogs oppervlakkige marketingmachines geworden zijn. Mijn feeds krioelen van de simplistische artikels, oppervlakkige samenwerkingen, vrolijke foto’s en filmpjes van allerlei “superleuke” events of “toffe” nieuwe producten maar zonder interessante achtergrondinformatie, de 27.000ste give-away, selfies en personal branding helaas op het niveau van de laatste CD&Vcampagne… Als lezer heb ik meer en meer een wie gelooft die mensen nog-gevoel!
Bij een professionele blogger begrijp ik dit nog wel want iedereen moet een goede boterham, zuurdesem natuurlijk, kunnen eten. Voor alle anderen… Doe wat meer je eigen ding en maak in 2020 vooral minder fake reclame 😉

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt?
Een interessante trend is dat fermenteren en zuurdesem eindelijk begint door te breken.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Naast de “The Noma guide to Fermentation” een boek over brood: “Living Bread: Tradition and Innovation in Artisan Bread Making”, van Daniel Leader. De auteur gaat achter de schermen bij traditionele en moderne bakkerijen in Europa. Hierdoor krijg je naast achtergrondinformatie een zeer interessante selectie van vooral Franse, Duitse en Italiaanse broden. Meer dan de helft zijn zuurdesem of “hybride” broden en vragen een lange fermentatie. De recepten zijn perfect uitgewerkt i n gr en met percentages, genoeg informatie over het eiwitgehalte van de bloem en een overzichtelijke grafiek van de verschillende fermentatietijden. Kortom, een boek voor “broodnerds” en zeker niet voor plofbrood en kant-en-klaarmixen-bakkers.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Ik pendel 3-4 dagen per week naar kantoor of de klant met de trein en daarbij lees ik veel artikels op medium.com. Hun dagelijkse aanbevelingen zijn echt super. Ik ben ook een gemotiveerd gebruiker van coursera.org en edx.org. E-learning op zeer hoog niveau. Gratis of voor bijna geen geld. Op die manier kan je ondanks de traagheid van de NMBS nog slimmer worden…

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? In het voorjaar ga ik mijn appartement verder inrichten en investeren in zonnepanelen dus mijn budget gaat beperkt zijn. Mijn werk brengt me waarschijnlijk terug in Londen en Berlijn dus ideaal om er wat langer te blijven plakken.
Voor een langere reis twijfel ik nog. Misschien Sri Lanka of Hong Kong met nog een andere regio in China.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Professioneel zou ik graag een project doen met veel data in de retail of mediasector. Voor de rest misschien terug wat bloggen want alleen kritiek geven en zelf niets doen is te makkelijk 😉 Dat doen onderwijzers, politici en journalisten al genoeg. Maar de goesting is er nog niet helemaal. Uiteindelijk doe ik liever research, recepten testen (en het resultaat opeten) en de foto’s dus neem contact op als iemand wil samenwerken of er interesse is in mini-workshops rond specifieke gerechten of kookboeken.