Friands met frambozen en tijm

Friands zijn een beetje ‘lost in translation’. In het Frans betekenen ze letterlijk ‘lekker ding’ en zijn ze de benaming voor een pastei op basis van bladerdeeg gevuld met worst, kaas of groenten. Down Under zijn friands dan weer een populair cakeje op basis van amandelmeel verrijkt met extra smaakjes. Ik waagde mij aan deze geweldige versie met tijm en frambozen.

Voor 16 stuks
Moeilijkheidsgraad : gemiddeld

Wat heb je nodig?

Voor de friands
• 180 g boter (+ 10 g voor het bestrijken van de bakvormpjes)
• 60 g bloem
• 200 g poedersuiker
• 120 g amandelpoeder
• 150 g eiwit
• 1,5 kl tijmblaadjes
• ¼ kl zout
• fijne rasp van limoen
• 16 frambozen

Voor het glazuur
• 4 el poedersuiker
• ½ el water
• ½ el citroensap
• 4 frambozen

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Maak eerst de beurre noisette. Doe de boter in een kom en laat ze op een halfhoog vuur kleuren. De boter gaat eerst schuimen. Laat ze nadien borrelen tot ze mooi goudgeel wordt en geurt naar geroosterde noten. Neem de pan van het vuur, giet de boter door een thee- of kaasdoek en verwijder zo de vaste deeltjes in de boter. Laat de beurre noisette even afkoelen.
  3. Doe de bloem samen met het poedersuiker, het amandelpoeder, de tijm en het zout in een kom. Zeef dit mengsel. Doe het eiwit in een kom en klop het tot een licht schuim. Giet het eiwit bij het bloemmengsel en meng goed. Voeg de limoenrasp en de bruine boter erbij en klop tot een glad beslag.
  4. Bestrijk een muffinvorm met gesmolten boter en bestrooi nadien met wat bloem.
  5. Vul de muffinvormpjes voor 2/3de met het deeg. Duw in elk vormpje een framboos. Bak de friands 20 minuten goudbruin in de oven.
  6. Maak ondertussen het glazuur: Plet de frambozen met een vork. Meng het poedersuiker met het water, het citroensap en de gepureerde frambozen. Haal het glazuur door een zeef en bestrijk er de friands mee.

Tip : In een koekjestrommel kan je de cakejes zeker een week bewaren.