Apero tomatino

Vorige week dekte ik voor de eerste keer mijn gastentafel. Ik heb gekookt, geklapt en mij geweldig geamuseerd. Het menu was een ode aan de mooie (na)zomer. Aperitieven deden wij gezellig buiten. Lokale bubbels kregen het gezelschap van een goed uitziende aperitiefplank waarin ik een ode bracht aan de tomaat. Hierbij alvast de tips hoe jij ze samenstelt…

Wat kwam er op de plank? Een bol burrata, kleurrijke kerstomaatjes, gekonfijte tomaatjes, vers gebakken brood (liefst focaccia) en deze geweldige tomatenconfituur.

Wat heb je nodig? 500g rijpe tomaten (zonder pitjes), ½ vanillestok, sap en schil van een ½ biocitroen, sap van ½ sinaasappel, 2 kruidnagels, ½ kl mosterd, snuifje steranijs, snuifje gemberpoeder, zwarte peper, zout en 200g confituursuiker (versie 1 op 2, 1 suiker en 2 fruit).

Foto @ French Beans

Hoe ga je te werk? Snij de tomaten in twee, verwijder de pitjes en snij in blokjes. Snij de vanillestok in de lengte door en schraap er de zaadjes uit. Neem een grote kookpot en doe er de tomaten bij. Voeg ook alle smaakmakers en kruiden toe. Breng het mengsel aan de kook en laat 4 minuten sudderen. Neem de pot van het vuur, voeg de suiker toe en roer goed tot de suiker opgelost is. Zet de pot weer op het vuur, breng opnieuw aan de kook en laat 4 minuten doorkoken. Haal het vanillestokje uit de confituur en kruid indien nodig verder bij met peper, zout en gemberpoeder. Giet de confituur direct in potjes. Draai er het deksel op, keer ze om en laat afkoelen.

Goesting gekregen in één van mijn volgende table d’hôtes? Dit zijn alvast de data : maandag 28 oktober, dinsdag 29 oktober, woensdag 20 november, donderdag 21 november, woensdag 18 december en donderdag 19 december telkens van 19 en 22u.
Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar anniek@tafelklap.be of via pb. Je betaalt 60 euro per persoon voor deze unieke beleving.