Over een leuke kookworkshops geven en Libanees platbrood

Hoe plan  je een leuke kookworkshop? Wel op die vraag kan ik je als ‘ervaren rot’ een passend antwoord geven. Ik bundelde mijn ervaring kort samen in deze inspirerende tips….

  1. Zoek een geweldige host. Caroline aka Avocado van de Duivel is een kanjer in haar vak. Met de wereldkeuken als  speeltuin kan ze verschillende stijlen -van Italiaans, Thaïs tot Turks- aan. Deze ervaren rot leert zo ook nog wat bij.
  2. Bepaal samen een leuk thema. Deze keer werd het de prachtige keuken van Libanon. Caroline maakte op voorhand een mooie selectie van mezzegerechten die achteraf perfect bij elkaar bleken te passen. Good job!
  3. Voor een leuke locatie hoef ik niet ver te zoeken. Onze keuken en studio zijn ideaal voor kleine groepen. Je kan gezellig verzamelen rond het keukeneiland en nadien een plaatsje aan één van de tafels zoeken. Aan keukentoestellen hebben wij verder ook geen gebrek.
  4. Vertel het verhaal van de keuken en haar typische ingrediënten. Wil je achteraf goede tafelklap dan is het verhaal heel belangrijk. Vertel hoe het gerecht traditioneel klaargemaakt wordt, geef tips waar je de typische ingrediënten kan vinden en wissel serveersuggesties uit.
  5. Eet als het even kan gezellig buiten en geniet van elkaars’ gezelschap. Voorzie een goede fles wijn,  infused water en ander lekkers; Eindig met een huisbakken koekjes en een tas thee of koffie.
  6. Stuur de deelnemers naar huis een handig  DIY-kruidenpakket. Maak kleine zakjes met kruiden die je in de workshop gebruikt heb. Zo hoeven de deelnemers achteraf niet het ganse land af te rijden.

Tot slot geef ik jullie het recept van Libanees platbrood  mee. De bereiding van deze geweldige broodjes is op zijn minst gezegd verrassend.  Het deeg moet namelijk schuimen (en dat deed het ook) en de broodjes bak je nadien in de pan. Handig toch?  Een must-make  voor bij jouw volgende tuinfeest!

Wat heb je nodig? 

400-500 ml lauw water

4 kl zout

2 kl suiker

2 el instant gist

750 – 800 g bloem

olijfolie

za’atar (optioneel)

Hoe ga je te werk? 

Doe 400 ml lauw water en het zout, de suiker en de instant gist in een grote kom. Meng en laat de gist oplossen en schuimen.

Voeg 750 g bloem toe en meng goed met je handen tot een homogeen deeg. Als het deeg te droog is, voeg je extra water toe, als het te nat is, voeg je extra bloem toe.

Vet 2 kommen in met olie en verdeel het deeg erover. Dek af en laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats.

Kneed elk deeg opnieuw 5-8 minuten. Verdeel elk deeg in een 8-tal porties.

Rol uit op een bebloemd oppervlak. Bestrijk 1 zijde met olijfolie.

Verhit een grill of antikleefpan en leg een broodje met de oliekant naar beneden en bak het 30 seconden tot 1 minuut.

Bestrijk de bovenste zijde met olijfolie en bak de andere kant. Bestrooi de broodjes met za’atar.

Bedankt Caroline voor dit geweldige recept. Bedankt Koen voor de leuke sfeerfoto’s!