Over Aalsterse en Ninoofse vlaaien

Er zijn vlaaien en vlaaien. De Limburgse vind ik overheerlijk. De variant met krieken is mijn favoriet. Maar het zijn vooral de Oost-Vlaamse die ik in mijn hart draag. Meer nog, de liefde voor vlaai is mij met de paplepel meegeven. Mijn grootmoeder maakte ze traditiegetrouw met kermis en omdat haar gezinsleden het niet zo hadden voor de traditionele kruiden als kaneel en folie hield ze haar recept heel eenvoudig. Enkel met beschuiten, peperkoek, melk, eieren en suiker werden haar vlaaien keer op keer een succes. Ik weet uit ervaring dat er flink kan gediscussieerd worden over de juiste samenstelling. Zo zweert een Aalstenaar bij mastellen en siroop en maken de Ninovieters hun paasvlaai met rhum en rozijnen. Alvorens een discussie te ontketenen deel ik met jullie ons eenvoudig vlaairecept :

 Wat heb je nodig?

1 pak beschuiten, 1 pak peperkoek, 4 eieren, 200g suiker en 1,5l melk

Hoe ga je te werk?

Verkruimel de beschuiten en de peperkoek.
Doe ze in een grote mengkom.
Breek de eieren en voeg ze bij het koekjesmengsel.
Voeg de suiker en de melk toe.
Laat het mengsel een 2-tal uur staan en neem een portie van het deeg als voorproevertje
Giet het mengsel in een vuurvaste schotel.
Verwarm de oven op 160 graden en bak 60 minuten

 Hoe creatief serveren?

Leuk als onderdeel van een buffet. Lekker als broodbeleg of zo uit het vuistje.

Geef een reactie

1 Comments

  1. 2.18.24
    Labaisse Claudine said:

    Is deze vlaai dan een soort broodpudding?