Bestemming Catalonië! 5 to do’s in Girona

Girona. Je kent het wel van naam. Maar wist je ook dat deze stad ook een fantastische (foodie)bestemming is . Weg van het overvolle Barcelona, vind je in Girona nog rust, authenticiteit en lekker eten. Tijdens onze voorbije vakantie in één van de topadresjes van Eliza was here vertoefden wij er een paar dagen en zijn wij alvast een beetje fan geworden. Om al even in de sfeer te komen zijn hier 5 leuke must visits….

Start de dag met een ontbijt bij La Fabrica waar alles draait rond koffie en fietsen. De zaak is eigendom van een ex-profrenner en trekt vooral een wielerminnen volkje aan. Maar ook zonder coureursbroek is het er leuk toeven. Alleen al voor het interieur moet je er zeker langs. De koffie’s en gerechten zagen er bovendien ook fantastisch uit. Wij kozen voor een fruitsapje én een watertje. Ja hoor, soms drink ik ook gewoon water :-).

Als je energiepeil op punt staat, begin je aan de wandeling rond en op de stadsmuren. Zelfs met een middelmatige conditie is dit een aanrader. Je mag vooral geen hoogtevrees hebben om te genieten van het adembenemende zicht op de stad en de omliggende streek. Vervolgens duik je in één de vele cafés in en bestel je een echte vermut. Deze Italiaanse likeur is – naar mijn bescheiden mening- beter de Italiaanse variant.

Na een portie tapas kuier je door de oude stad en ga je een ijsje eten bij ROCAMBOLESC. Deze ijsjeszaak is wel een hele speciale en is misschien wel de leukste die ik ooit bezocht. ROCAMBOLESC is het geesteskind van Jordi Roca – de jongste van Roca-broers / patissier van het wereldbefaamde restaurant El Celler de Can Roca. Jij belandt  in een sprookjesachtige ijsfabriek die bovendien bijzonder Instagram-friendly is. Kiezen is er een drama. Het ijs houdt het midden tussen soft en gewoon ijs en de toppings lijken weggelopen te zijn uit hun 3-sterren zaak. Kortom een zaak die qua stil thuis én smaak hoort op de volgende editie van Tomorrowland.

Boek een foodietour bij Girona Food Tours. Wij deden dit spijtig genoeg niet en ik heb er nu al immens veel spijt van. Tijdens een 4 uur durende tocht met een beperkte groep nemen ze je mee door de oude middeleeuwse stad (en lokale overdekte markt) van Girona. Hierbij laten ze je kennis laten met de Spaans- Catalaanse geschiedenis, de cultuur, de lokale tradities en natuurlijk de Catalaanse culinaire specialiteiten. Lokale wijn (en CAVA) ontbreekt natuurlijk niet.Neem een siesta en schuif ’s avonds bij Txalata. Deze Baskische pinxtosbar is een begrip en wordt zowel door locals als toeristen bezocht. Zelden zag ik zo’n variatie aan hapjes op een stokje of in een potje. Genoten deden wij er met een grote G. Mijn iphone sloeg haast tilt van het nemen van zoveel foodbeeldjes.

Geef een reactie