Ode aan de witte en zwarte pens

De titel klinkt wat dubbelzinnig en vraagt duiding. Simpelweg  breng ik graag een eerbetoon aan mijn favoriet beenhouwersproduct nl de pens. Of hij nu wit of zwart is, kruiden of rozijnen bevat, ik ben al jaren grote fan. De liefde begon in mijn kindertijd toen ik mijn vader meehielp met de productie ervan. Het liefst heb ik ze ultravers uit het vuistje en kan ik na een bezoekje aan de beenhouwer niet wachten om het papiertje open te doen en heerlijk te smullen. Maar een pens is meer dan een simpele worst. Het biedt fantastische mogelijkheden in de keuken. Bovendien kan je ze sinds kort -dankzij Vleeswaren Noyen– helemaal zelf leren maken.

Een pens versus worst

Over het begrip ‘pens’ bestaat er veel onduidelijkheid. In Nederland trekken ze hun neus op als ze het begrip horen want een pens is daar meestal synoniem voor hondenvoer. In België hebben wij gelukkig een echte pensencultuur en vind je ze in 101 varianten. Neem zeker eens een kijkje op de website van Streekproduct.be om te zien hoe rijk de variatie in Vlaanderen wel is. Het verschil tussen een pens en  een worst is duidelijk . Een pens is altijd (voor)gekookt en bevat meestal een hoeveelheid brood. Een worst daarentegen is altijd rauw en bevat geen brood. Een ander – grappig – misverstand is dat pensen vegetarisch zouden zijn. Wees gerust in een pens zit er altijd vlees.

Workshop ‘pensen maken’

Toen onlangs de uitnodiging voor de workshop ‘pensen maken’ in de bus viel, was ik echt blij. Ik schreef vriendin Jo – notoir pensenliefhebster-  en mezelf snel in en keek met veel goesting uit naar een avondje pensen draaien. Geef toe, even terugkeren naar je kindertijd, zelf een heerlijk product maken en even in de keuken van Volta staan, kan je niet elke dag!

De verwachtingen werden ruimschoots ingelost. De sympathieke beenhouwer / ambassadeur van Noyen – sorry maar zijn naam ben ik kwijt- ons mee in het verhaal van het bedrijf. Alles begint met de zoektocht naar de juiste ingrediënten. Partnerships met de juiste leveranciers voor hun verschillende ingrediënten (brood, vlees, melk) zijn voor hen van groot belang. Naast tradities in ere houden, vinden ze innovatie en duurzaam ondernemen strategisch belangrijk.

Na het interessante bedrijfsverhaal, mochten wij echt aan de slag. Van het versnijden van het spek tot het afwegen van de kruiden, elke ambachtelijke stap was voor ons. Als 2 enthousiaste kleuters gooiden wij ons vervolgens op het malen van het vlees en het afvullen van de pensen. Het was een fantastische ervaring die ik iedereen kan aanraden. Neem daarom gerust een kijkje op hun website en boek jouw plaats in het najaar.

Combineer er flink op los

Nog geen zelfgemaakte pensen? Geen nood, koop er heerlijke ambachtelijke en ga ermee aan de slag. De combinaties met pensen zijn haast eindeloos. Je kan ze nog altijd heel klassiek bereiden. Appelmoes,aardappelen en gebakken pensen behoren nog altijd tot de favorieten van mijn dochters. Als alternatief probeerde ik recent ook dit recept uit : rode bietpuree met appeltjes. De lievelingscombinatie van mijn wederhelft is een tortilla met stukjes pens. Ik hou het liever wat frivoler met deze pensentaartjes.