De mayonaise van Gilles

Beste Gilles,

Je bent een pateeken ! Elke keer ik je ontmoet, is het er boenk op. Neem nu een paar weken geleden in het wondermooie Pakt. Na een mooie rondleiding en een cooler trendpresentatie waar Iris deze geweldige blogpost over schreef, stonden er 4 workshops gepland. Het was al een lange dag geweest en daarom had ik er niet geweldig veel zin in. Gelukkig maakte jij veel goed. Je nam ons mee in het verhaal van Hellman’s mayonaise en in tegenstelling tot de andere chefs was jij wel bijzonder authentiek. Het verhaal over jouw liefde voor Hellman’s ging er als zoete koek in en klonk geweldig overtuigend. Nog meer genoot ik van jouw smakelijke uitleg over het maken van een echte clubsandwich. Helemaal jou hoe jij een banaal gerecht oppimpt tot een culinair hoogstandje!

Om iedereen te laten meegenieten lezen jullie hier het integrale recept van één van beste club sandwiches die ik ooit at….

 Wat heb je nodig? 

Voor het huisbereide buikspek :  1 groot stuk buikspek (ongeveer 1kg), 1 eetlepel olijfolie, peper, 3 grote rode uien, 3 eetlepels honing, 2 theelepels gemalen komijn en 1 rode chili, ontdaan van pitjes en verhakt

Voor het samenstellen van de sandwich : 1 wit zuurdesembrood, 2 tomaten, versneden in dunne plakjes, 8 blaadjes ijsbergsla, versneden in dunne reepjes, 4 plakjes gruyère, 8 plakjes buikspek met honing (ongeveer een halve cm dik), 2 avocado’s, versneden in dunne plakjes, 4 “l’œuf parfait” (gestoomd op 62 graden gedurende anderhalf uur), 4 pijpajuinen, versnipperd, Hellmann’s mayonaise, peper en zout

Hoe ga je te werk? 

Voor het buikspek:

Verwarm de heteluchtoven op 180°. Kerf een mooi rooster in de huid van het spek van ongeveer 3mm diep. Leg het buikspek met de zwoerd naar boven en plaats het op een bakplaat met druprooster. Strijk het in met olijfolie en kruid met peper van de molen en wat grof zeezout.

Bak het buikspek 1 uur lang. Haal het dan uit de oven en bedruip het met het verloren vocht. Plaats het terug in de oven en laat nog 1.5 uur verder bakken. Bedruip het buikspek nu om de 20 minuten.

Snijd intussen de ui in ringen en voeg die toe aan het vocht op de bakplaat. Vermeng vervolgens de honing met de komijn en chili en bestrijk er het buikspek mee. De temperatuur van de oven mag nu naar 200°. Laat het spek nog 35 minuten bakken. Bestrijk het in die tijd nog een aantal keer tot je een rijk gouden glazuur verkrijgt. Neem het buikspek vervolgens uit de oven en laat het 10 à 15 minuten rusten.

Voor de Club Sandwich:

Snijd 3 dikke sneden zuurdesembrood en toast ze. Dat kan perfect in een klassieke broodrooster. Heb je het buikspek graag warm? Dan kan je enkele plakken nog zo’n 20 minuten laten meegaren met het ei. Als alles gaar en warm is, neem je een snede brood en bestrijk je ze met Hellmann’s. Bouw de sandwich nu verder op. Begin met enkele dunne plakjes tomaat, een laagje ijsbergsla en een plakje gruyère. Daarbovenop komen de tweede toast, een laagje Hellmann’s mayonaise, een sneetje buikspek, enkele dunne plakjes avocado, “l’oeuf parfait” en wat pijpajuin. Kruid het geheel met peper en zout en dek je sandwich af met de laatste toast. Doorprik het geheel met een mooie prikker en smullen maar!

Allez Gilles, hopelijk heb ik hiermee mijn uitnodiging voor jouw boekvoorstelling verdiend!  Doe gezellig lekker verder !

Greetz

Anniek

PS. Met de maker en de club sandwich op de foto….

FullSizeRender

Geef een reactie

2 Comments

  1. 6.26.17
    Freya said:

    Die was hemels! (De sandwich. Van Gilles weet ik het niet 😉