FONDA, niet zomaar een pop-up

Ik heb het niet zo begrepen op pop-ups. Vaak zijn ze maar een schim van ’the real stuff’ en moeten ze door het tijdelijk karakter inboeten op kwaliteit. Als uitzonderingen de regel bevestigen dan is FONDA Tafel & Toog beslist die uitzondering. Met hun kookinitiatief houden Rosemarie en Nicole nog tot eind maart halt in de leuke stek van Table Stories. Elk weekend (van vrijdag- tot maandagavond) maken ze een aantrekkelijk 3-gangenmenu dat wekelijks verandert. Geen keuzestress, want je kan een paar dagen op voorhand zien wat er op tafel komt en er is voor elk wat wils. Op zondag is er een uitgebreide brunch en op maandag is het ‘restjesdag’ en gaan de dames creatief aan de slag om alle restjes op te werken.

Nomadenkoks
Rosemarie en Nicole noemen zichzelf graag nomadenkoks en leggen zich toe op catering ‘op pad én op maat’. Ze bevinden zich vaak ‘op pad’ -van de Gentse Feesten tot een gezellig familiefeest- én af en toe verblijven ze graag ‘voor even’ op een vaste stek om daar het beste van 2 werelden te verenigen. Dat is zonder overdrijven wat ze nu met FONDA Tafel en Toog doen. Ze hebben de luxe om in een bestaand restaurant te werken zonder hun gekende creativiteit te verliezen.

Lekker tafelen op maandag
Om even te ontsnappen uit de drukte boekten Vanessa en ik  ons een tafeltje op maandag. Officieel was het restjesdag maar dat kon onze pret niet bedreven. Wij startten met een stevig aperitief en kregen 2 verfijnde hapjes aangeboden : hummus met granaatappel, krentjes en verse kruiden en een pittige crème van geitenkaas en rode biet. Ook het brood (een plaatbrood en een roggebrood) was overheerlijk en smaakte meteen naar meer. Wij genoten en waanden ons haast in een kookboek van Ottolenghi.

Nadien kregen wij van Nicole een bord aangereikt en konden wij ons rijkelijk aan de toog bedienen. De heerlijke 2 stoofschotels (stoverij met gember en gekarameliseerde selder en een auberginestoofpot met chocolade en roze peper) werden in een simpele Le Creuset gepresenteerd en geserveerd met een slaatje en wedges. Om de gezellige maandagavond af te sluiten, volgden er nog 2  lekkere dessertjes en content dat waren wij!

Horeca van de toekomst?
Als je het aan mij vraagt dan zeg ik volmondig ja. FONDA tafel & toog is voor mij een mooi antwoord op het veranderende horecalandschap. De witte kassa, de stijgende personeelskost,…. dwingen ondernemers om keuzes te maken. Eén vast menu zonder keuzemogelijkheden is al een eerste voorbeeld van keuzes maken. Je eet wat de pot schaft en leert zo nieuwe combinaties kennen. Geen keuzestress gewoon een open mind.   Daarnaast vind ik de kleinschaligheid (1 dame kookt terwijl de andere dame met veel enthousiasme de klanten bedient) een andere geslaagde keuze. Je krijgt er op alle vlakken waar voor je geld en je hebt niet het gevoel met maar bij een vriendin te gaan eten. Ik zwijg dan nog van de geweldige smaken en de verrassende combinaties.

Kortom ik ben fan en hoop al stiekem op een vaste stek of ander project. Goe bezig dames!

PS. Wegens de gezelligheid had ik geen deftige foto’s en kon ik beroep doen op de mooie beelden van Liz Dvorkina

Geef een reactie