Over vissen, oesters en Blue Point bier

Ik word deze grijze grauwe dagen maar niet gewoon. Gelukkig kan ik nog even wegdromen en jullie laten meegenieten van een fantastische ervaring! Stel je even voor….op één van de laatste zonnige zaterdagen in oktober neem je samen met je liefste de auto richting Antwerpen. Daar word je opgewacht door deze geweldige schoolbus en krijg je meteen een aangepaste outfit ( lees stoer jacket en dito muts) toegereikt….

Tijdens een rit door het Antwerpse stadscentrum, de haven en het stukje van Zuid-Holland speel je nog gauw een paar bagels naar binnen en geniet je van al het bekijks dat je met  zo’n vehikel hebt. Voor je het weet, arriveer je aan de Oosterschelde en ga je aan boord van De Zwerver….Er gaat een nieuwe wereld open :  een namiddag vissen op zee ( iets wat ik altijd al vreselijk saai vond). Schipper Jos keldert meteen mijn verwachtingen en vertelt ons over het spel van eb en vloed en de wispelturigheid van de zee. Wij varen uit en nog voor wij het goed beseffen, krijgen wij ons eerste BluePointbiertje aangeboden en volgen de eerste aangepaste hapjes…

De biertjes volgen elkaar in mooi tempo op en na een uurtje varen, bereiken wij ons actieterrein. Het anker wordt gelegd en onze eerste “vis”-ervaring kan beginnen. Schipper Jos vertelt ons met veel smaak over zaagwormpjes (het aas lijkt wel op anjovis) en verklapt ons de techniek om de vislijn zo te  ‘werpen’ zodat ze mooi de zeebodem raakt. Ik kijk toe en geniet van het zien van zoveel mannelijke ijver. Er wordt gerold en gegooid maar buiten een paar krabben is onze vangst wat pover. Ondertussen laat ik mij inwijden in de wondere wereld van de krab en weet ik nu hoe je een mannetje (heeft een vuurtoren-tekening onderaan) en een vrouwtjeskrab (heeft een honingraat) herkent.

De biertjes blijven komen en zelfs wij moeten even passen en af en toe goed doseren :-). Maar na een portie oesters kunnen wij er weer tegenaan. “Oesters en bier?” hoor ik je zeggen. Ja hoor, die gaan perfect samen. Meer nog daar zit nu net ook de oorsprong van BluePoint bier. Het moet ergens in 1998 dat Mark Burford en Pete Cotter besloten om hun eigen brouwerij op te richten. Geïnspireerd door het groeiend aantal microbrouwerijen in de States zochten zij naar een perfect biertje voor Long Island. Het moest een biertje zijn op basis van topingrediënten en eentje dat zich qua smaak perfect laat combineren met oesters en andere seafood van Long Island. De zoektocht werd een succes en een gouden biermedaille volgde snel. In 2014 volgde de overname door Anheuser- Busch Inbev en veroveren ze op creatieve wijze ook de Nederlandse én Belgische markt. Momenteel kan je  het Blue Point bier in België enkel in bepaalde horecazaken proeven en is tot volgend jaar wachten eer het lekkere biertje ook in de supermarkten aanwezig zal zijn.

Een zalige dag afsluiten doen wij in schoonheid (wat had je anders verwacht) met een superluxe barbecue, heerlijke pindasaus, een geweldig optreden van Given Horse en nog wat biertjes. Als je naar de foto kijkt, kon ik er duidelijk niet mee lachen maar dat is maar schijn 🙂

Tot slot nog even dit. Op een dag als deze krijg je weer eens het bewijs hoe belangrijk het verhaal achter een merk wel is. Food & Stories zoals ze zo mooi in ’t Engels zeggen, hebben ze al veel langer in de Angelsaksische landen begrepen. In Vlaanderen met onze rijke culinaire cultuur doen wij dit nog veel te weinig. Dus brouwer, bakker, beenhouwer,…vertel ook jouw verhaal want ook rond jouw artisanaal product is er veel te vertellen (en blogs over vol te schrijven).

En dan kwam het busje en was het verhaaltje uit.  Met dank aan Blue Point en Pepermunt voor de leuke foto’s. Onze dochter had doodleuk al onze foto’s gewist 🙂


Geef een reactie

5 Comments

 1. 11.15.16
  South & Pepper said:

  Haha, je kijkt inderdaad een beetje beduusd 😉 op die ene foto. Leuk verslagje, zag er gezellig uit! Ik kon er helaas toen niet bij zijn. Ciao ciao X

 2. 11.16.16
  Kris10 said:

  Ziet er een leuke dag uit!

 3. 11.22.16

  Heel leuk artikel Anniek, blijven lachen hè ;-)!