Mijn must eats in Oostenrijk

Zeg Oostenrijk en ik denk spontaan aan Apfelstrudl, Germknödel en Winterschnitzel. Voor zij die ooit met mij in het land van Heidi waren, kunnen het bevestigen : ik ben verslaafd aan deze geweldige keuken. Waarom? Het moet de combinatie van de lekkere  smaken  en de authenticiteit zijn. Het begint al ’s morgens bij het ontbijt met een heerlijke keizerspistolet. Nergens ter wereld vind je zo’n luchtige pistolets als in Oostenrijk. Een schijfje ‘Wurst’ erbij en ik ben de koning te rijk. Je kan je er ook  laten onderdompelen in hun heerlijke Konditorei-cultuur. Elke stad heeft wel zo’n “gebakshuis” waar je uitgebreid kan genieten de beste taarten. Als geen ander verstaan zij de kunst om taarten stijlvol te decoreren en te presenteren.  Keer op keer  is het een lastige keuze mijn favoriet ‘pateeken’ uit te kiezen.  Komt het water je nu al in de mond, krijg dan nog meer goesting met mijn 5  Must Eats….

Kaiserschmarnen : Deze keizerlijke pannenkoeken zijn onze gezinsfavoriet . Het deeg is vergelijkbaar met pannenkoekendeeg. Traditioneel wordt het  in een dikke laag in de pan of oven gebakken. Na het bakken verdelen ze de Kaisersschmarnen in reepjes en wordt het rijkelijk met bloemsuiker bestrooid. Afhankelijk van de regio wordt deze keizerlijke maaltijd met appelmoes of pruimenmarmelade. Mijn recept vind je hier.

 Gesprizt. Hugo oder Helga De Oostenrijkse bieren zijn –zeker met mijn Belgische standaard – niet om over naar huis te schrijven. Geef mij maar hun wijnen en hun ‘gespritze’ varianten. Deze combinaties van wijn, spuitwater al dan niet verrijkt met verse kruiden zijn overheerlijk om de dorst te lessen (en niet meteen ‘dronken’ te worden). Hugo blijft mijn favoriet al krijgt hij sinds dit jaar flink concurrentie van Helga, de variant met rosé Prosecco, munt, limoen en vlierbloesemsiroop. Een handige ‘handleiding’ voor het maken van Hugo vind je hier.

Salat und Salat Laten wij gezond voortdoen met een slaatje. Elke avond kijk ik reikhalzend uit naar het saladebuffet. In Oostenrijk weten ze als geen ander groente te marineren en heerlijk af te werken met een pittige dressing. Mijn absolute favoriet is hun Kartoffelsalat waarbij ze de mayonaise vervangen door een combinatie van mosterd, azijn en ajuin. Verrukkelijk!

Wienerschnitzel De beste ‘flinterdunne’ schnitzel eet je nog altijd in Oostenrijk. Recent bezochten wij een authentiek ‘Gasthof’ en hoorden wij na het plaatsen van onze bestelling onze schnitzels ‘ plat kloppen’. Een goed teken zo bleek achteraf want wij kregen een stukje vlees van topkwaliteit op ons bord. De allerbeste Schnitzel at ik ooit in Wenen, bij Figlmueller. Mijn favoriete adresjes in Wenen lees je hier.

Germknödel is tot slot een gerecht dat ik tijdens onze laatste vakantie wist te appreciëren. You love it or you hate it want de textuur is op zijn minst verrassend.Het is een grote, kogelvormige knoedel van brooddeeg  gevuld met een heerlijke pruimencompote. Vlak voor het serveren wordt de knoedel met gesmolten boter overgoten en met een mix van maanzaad en poedersuiker bestrooid. Een heerlijke vanillesaus maakt deze specialiteit helemaal top.

 

 

Geef een reactie

2 Comments

  1. 4.19.16
    Isabelle said:

    Hallo, heerlijk artikel! Alleen al het lekkere eten is een trip naar Oostenrijk waard. Zelf gaan we binnenkort met de kids naar Rotterdam. Heb je daar toevallig leuke eetadresjes? Alvast dank op voorhand voor eventuele tips. Groetjes!

    • 4.19.16

      Toevallig was ik er paar jaar geleden. Ik herinner mij een leuk café Den Ooievaar en een top Italiaanse zaak La Pizza, het was zelfs zo goed dat wij er 2 langs geweest zijn…